citroenvlinder op gele composiet

Vlinderjaar 2008: slecht en goed nieuws

De Vlinderstichting
14-OKT-2008 - Het meetnet dagvlinders van het CBS en De Vlinderstichting loopt van april tot en met september. Veel gegevens zijn inmiddels binnen en we kunnen de voorlopige balans voor 2008 opmaken. Dat levert slecht en goed nieuws op.

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting op dinsdag 14 oktober 2008

Het meetnet dagvlinders van het CBS en De Vlinderstichting loopt van april tot en met september. Veel gegevens zijn inmiddels binnen en we kunnen de voorlopige balans voor 2008 opmaken. Dat levert slecht en goed nieuws op.

De tussenstand in juni, over de voorjaarsvlinders was rampzalig. Geen enkele vlindersoort deed het beter dan het vorig jaar en veel soorten zelfs veel minder. Gelukkig is dit beeld in de rest van het vlinderseizoen wel wat verbeterd. Zo’n beetje 30% van de soorten deed het beter dan vorig jaar, eenzelfde percentage minder en 40% heeft in 2008 ongeveer even goed gevlogen als in 2007. Hierbij moet wel bedacht worden dat 2007 een heel goed voorjaar kende, maar een matige vlinderzomer. Als we dan bedenken dat 30% van de soorten het dit jaar toch nog slechter heeft gedaan is dat slecht nieuws.

 

Toch zijn er ook positieve conclusies te trekken uit de voorlopige resultaten. Het lijkt erop dat van de soorten die het beter deden er veel behoren tot de zeldzame, kwetsbare tot bedreigde soorten. Juist heidesoorten die de afgelopen jaren sterke klappen kregen zoals heivlinder, kommavlinder en gentiaanblauwtje (foto boven) hebben dit jaar beduidend beter gevlogen. Ook de gegevens voor de duinparelmoervlinder en de zilveren maan zijn positief. Vooral de gewonere, algemene soorten zoals citroenvlinder, klein koolwitje, kleine vos en dagpauwoog (foto links) hebben het juist vrij slecht gedaan in 2008. Als alle tellingen binnen zijn zullen het CBS en De Vlinderstichting komen met de definitieve resultaten voor dit jaar.

 

Tekst en foto’s: Kars Veling, De Vlinderstichting