Golden Orb Weaver, GNU Free Documentation License. Andere namen: golden silk orb-weavers (genus Nephila) golden orb-weavers, giant wood spiders or banana spiders.
28-OKT-2008 - Een spin die een vogel in zijn web vangt? Dit lijkt een broodje aap-verhaal, totdat je de foto ziet...

Bericht uitgegeven door SOVON op dinsdag 28 oktober 2008

Een spin die een vogel in zijn web vangt? Dit lijkt een broodje aap-verhaal, totdat je de foto ziet...

Sommige berichten die je ter ore komen zijn te bizar voor woorden. Totdat je een foto ziet waarop het bewijs geleverd wordt. Voor het onderstaande bijzondere verhaal moeten we naar Queensland in Australië. Daar heeft iemand recent een wel erg bizarre foto in de achtertuin gemaakt van een reuzenspin die een vogel in zijn web heeft gevangen. Van de spin, die de Engelse naam Golden Orb Weaver heeft, is bekend dat hij grote insecten in zijn web kan vangen. Blijkbaar is het web zo sterk dat hij daarmee ook een Australische prachtvink (Engelse naam Chestnut-breasted Mannikin) kan vangen. Een spinnenexpert liet weten dat de Golden Orb Weaver in dat deel van Australië extra groot kunnen worden, meer dan handsgrootte. Weer een andere expert liet weten dat vogels inderdaad op het menu van deze spinnensort staan, maar dat dat echt uitzonderingen zijn. Waarschijnlijk is deze vogel verzwakt geweest, want men denkt dat een gezonde vogel zich niet zou laten verschalken.

Moeten we nu ook in Nederland vrezen voor dit soort gruweltaferelen? Nee, in ons land komen er niet zulke groot formaat spinnen voor. Wel is er eens een foto opgedoken van een groenling die zo verstrikt was geraakt in grote klis dat hij daaraan gestorven is. Maar ja, dat moet zijn eigen schuld zijn geweest.

Zie ook het artikel in 'the Weekly Telegraph', inclusief gruwelfoto's van de spin en de vogel.

Tekst: Harvey van Diek, SOVON
Foto: Victor Patel, GNU Free Documentation License