Pimpelmees aan vetbol. This file is licensed under Creative Commons Attribution 2.0 License

Het sneeuwt, dus de vogels hebben uw hulp nodig!

Sovon Vogelonderzoek Nederland
25-NOV-2008 - Een blik naar buiten leert dat het wit is heel wit. Dat levert natuurlijk zeer fraaie plaatjes op, maar de vogels zijn er iets minder blij mee. Immers, ze kunnen dan niet of nauwelijks bij hun voedsel komen. Het is nu tijd om de vogels een handje te helpen. Hieronder een paar eenvoudige tips.

Bericht uitgegeven door SOVON op dinsdag 25 november 2008

Een blik naar buiten leert dat het wit is, heel wit. Dat levert natuurlijk zeer fraaie plaatjes op, maar de vogels zijn er iets minder blij mee. Immers, ze kunnen dan niet of nauwelijks bij hun voedsel komen. Het is nu tijd om de vogels een handje te helpen. Hieronder een paar eenvoudige tips.

U kunt vogels een handje helpen deze sneeuwperiode door te komen, door een voederplaats aan te leggen. Dit kan een voederplank zijn, waarop u de vogels op gezette tijden kunt voederen. Ook is het mogelijk om een voederplaats op de grond te maken, want bepaalde soorten zullen van nature niet zo snel op een voederplank hippen.

Voer bij voorkeur elke dag op een vaste tijd, want vogels leren snel en zullen binnen de kortste keren letterlijk zitten wachten tot u voert.

Als u voert, maak dan dagelijks de plank even schoon, want zaadresten vormen een bron van ziektekiemen. Blijft er dagelijks voer op de plank liggen, dan kunt u beter wat minder voeren, zodat ze het wel op krijgen.

Een voederhuisje met een dakje erboven is prima, want daardoor wordt het voer niet nat, maar helaas zijn die huisjes vaak zo klein en priegelig, dat u de vogels niet meer ziet. Tegenwoordig zijn er in de handel ook grotere voederplanken met een afdak verkrijgbaar. Een voederplank zonder dak werkt ook prima, maar zorg er dan voor dat u in de hoeken wat gaatjes maakt en de plank een klein beetje scheef staat, zodat overtollig water gemakkelijker weg kan lopen.

Vogels, vooral mezen, mussen, spechten en boomklevers zijn verzot op vetbollen. Maar ook grotere soorten zoals kauwen zijn dol op het vet. Probleem met deze grote joekels is dat binnen de kortste keren de vetbol gesloopt is en er voor de kleinere soorten niet meer overblijft. Hang dus bij voorkeur een paar vetbollen op verschillende plekken op en zo mogelijk op een voor de kauw onbereikbare plek.

Veel voeder (en kijk) plezier!

Tekst: Harvey van Diek, SOVON
Foto: Flickr, Creative Commons Attribution 2.0 License