edelhert op terschelling

Hertmysterie Terschelling

Zoogdiervereniging
29-NOV-2008 - Ineens was daar het gerucht dat er edelherten op Terschelling waren. Maar was er ook bewijs? En waar kwamen ze dan vandaan?

Bericht uitgegeven door Zoogdiervereniging VZZ op zaterdag 29 november 2008

 

Ineens was daar het gerucht dat er edelherten op Terschelling waren. Maar was er ook bewijs? En waar kwamen ze dan vandaan?

 

Rond 20 november worden voor het eerst edelherten op Terschelling gesignaleerd. Volgens een bioloog lopen op het eiland tien edelherten rond. Het gaat om negen vrouwtjes en een mannetje met een afgezaagd gewei. De man zegt ze ook gezien te hebben. In Nederland komen edelherten normaal alleen voor op de Veluwe en de Oostvaardersplassen.

 

Daarna komt er steeds meer ‘bewijs’ in de vorm van foto’s. De foto's zijn afkomstig van een jager die ze doorspeelt naar Omroep Friesland. Boswachter Henk Ruseler, die al 26 jaar op de Hoge Veluwe werkt, bevestigt dat het inderdaad edelherten betreft.

 

En dan meldt Omrop Fryslan op 27 november dat het hertenmysterie is opgelost. De edelherten op Terschelling zijn daar voor de grap naar toe gehaald. Een groep kroeggangers heeft geld bij elkaar gelegd en tien herten gekocht. De dieren zijn in een veewagen naar het eiland gehaald.

 

Volgens Omrop Fryslan komen er veel hertentoeristen met telelenzen naar Terschelling. Op het eiland is onenigheid over wat er met de dieren moet gebeuren. Er loopt een politieonderzoek.

 

Bron: TV Gelderland (bekijk ook de filmpjes en beluister de radiofragmenten: fragment 1, fragment 2, fragment 3 

Foto: Staatsbosbeheer Terschelling