kwabaal

IJskoude sex

Stichting RAVON
22-JAN-2009 - De kwabaal krijgt het zelfs onder het ijs nog warm. Midden in de winter, wanneer andere vissoorten voornamelijk niks doen en het water op zijn koudst is, trekt de kwabaal naar zijn paaigronden. In het donker komen ze samen om in een bal van kronkelende kwabalen te paaien. Zo’n spectaculair tafereel wordt in Nederland echter bijna nooit meer gezien. De soort is in Nederland zeldzaam geworden en in België zelfs al uitgestorven. De kwabaal voelt zich beter thuis in noordelijke, koude streken. Als het hier in de zomer warmer wordt, wordt de kwabaal juist weer inactief. Dan houdt hij een soort zomerslaap.

Bericht uitgegeven door RAVON op 22 januari 2009

 

De kwabaal krijgt het zelfs onder het ijs nog warm. In deze tijd van het jaar, wanneer andere vissoorten voornamelijk niks doen en het water op zijn koudst is, trekt de kwabaal naar zijn paaigronden. In het donker komen ze samen om in een bal van kronkelende kwabalen te paaien.

 

Zo’n spectaculair tafereel wordt in Nederland echter bijna nooit meer gezien. De soort is in Nederland zeldzaam geworden en in België zelfs al uitgestorven. De kwabaal voelt zich beter thuis in noordelijke, koude streken. Als het hier in de zomer warmer wordt, wordt de kwabaal juist weer inactief. Dan houdt hij een soort zomerslaap.

 

kwabaal 

 

Hier leeft de kwabaal aan de rand van zijn verspreiding en daarom heeft hij het misschien wel extra moeilijk. Omdat maar weinig bekend is over de laatste kwabalen in Nederland is het zelfs lastig om ze heel gericht te helpen.

 

Tekst: Frank Spikmans (RAVON)

Foto: Jelger Herder (RAVON)