Egel steekt over

E-teams gaan dode egels tellen voor onderzoek

Zoogdiervereniging
27-JAN-2009 - Om te weten te komen hoe slecht het met de egels in Nederland gaat, start de Zoogdiervereniging een grootschalig onderzoek in het kader van het Jaar van de Egel. Daarvoor zoekt zij nog vrijwilligers, forenzen die dode egels tellen. De E-teams gaan tellen zodra de egels uit winterslaap zijn.


Bericht uitgegeven door de Zoogdiervereniging op 27 januari 2009

 

Om te weten te komen hoe slecht het met de egels in Nederland gaat, start de Zoogdiervereniging een grootschalig onderzoek in het kader van het Jaar van de Egel (www.jaarvandeegel.nl). Daarvoor zoekt zij nog vrijwilligers, forenzen die dode egels tellen. De E-teams gaan tellen zodra de egels uit winterslaap zijn.

 

Speciaal voor de onderzoekscampagne Jaar van de Egel gaat de Zoogdiervereniging E-teams oprichten. Deze egelteams bestaan uit forenzen (auto) die elke dag hetzelfde traject afleggen en de wegen in de gaten houden. Zij registreren dode egels. De eerste aanmeldingen zijn al binnen maar er zijn meer mensen nodig.

 

 

Een vergelijkbaar onderzoek heeft eind jaren negentig plaats gevonden en leverde onder andere het inzicht op dat naar schatting zeker 100.000 egels per jaar slachtoffer van het verkeer worden in Nederland en een aantal aanbevelingen hoe dit aantal te verminderen. Dit soort onderzoek levert ook inzicht in landschap en egels. Waar vallen de meeste slachtoffers en waar juist niet.

 

Door ook dezelfde wegen (20 routes) nog eens te monitoren, ontstaat bovendien een goed beeld van het aantal verkeersslachtoffers in 2009 en of dit gestegen of gedaald is. Dat geeft (rekening houdend met andere factoren) een indicatie van de afname van de populatie egels in Nederland.

 

Meedoen?

We hebben vrijwilligers nodig voor dit onderzoek. Een overzicht van de trajecten is op www.jaarvandeegel.nl (klik op E-team)  te vinden. Ook buiten deze trajecten kunnen mensen meedoen. Deze wegen leveren tevens nuttige informatie op voor onze onderzoekers. Het gaat zowel om grotere als kleinere wegen. Wie interesse heeft, kan zich melden door een e-mail te sturen naar: jaarvandeegel@vzz.nl. Doe dat liefst voor eind februari want dan beginnen de egels langzaam uit hun winterslaap te ontwaken.

 

De Zoogdiervereniging maakt zich zorgen over de egel en heeft 2009 tot Jaar van de Egel uitgeroepen. In een grootschalig onderzoek waaraan alle Nederlanders mee kunnen doen, wil de vereniging te weten komen hoe het precies met dit bijzondere zoogdier gaat en of de egel op de Rode lijst van bedreigde zoogdieren moet komen. De campagne is een initiatief van de Zoogdiervereniging en wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van LNV en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

 

Zie ook: www.jaarvandeegel.nl

 

Tekst: Eric van Kaathoven, www.zoogdiervereniging.nl

Foto: Rollin Verlinde, www.vildaphoto.net