Egel steekt over

Leden E-team melden eerste egels

Zoogdiervereniging
23-MRT-2009 - Met 84 leden verspreid over Nederland zijn de forenzen van het E-team van start gegaan met het tellen van dode egels in het kader van de onderzoekscampagne Jaar van de Egel. De eerste tien meldingen zijn al bij de Zoogdiervereniging binnen gekomen, maar dat betekent nog niet dat de egels al massaal uit winterslaap zijn ontwaakt.

Bericht uitgegeven door de Zoogdiervereniging op 23 maart 2009

 

Met 84 leden verspreid over Nederland zijn de forenzen van het E-team van start gegaan met het tellen van dode egels in het kader van de onderzoekscampagne Jaar van de Egel. De eerste tien meldingen zijn al bij de Zoogdiervereniging binnen gekomen, maar dat betekent nog niet dat de egels al massaal uit winterslaap zijn ontwaakt.

 

 

 

De Zoogdiervereniging is blij dat deze keer vier keer zoveel forenzen meedoen aan het onderzoek als twaalf jaar geleden toen een vergelijkbaar onderzoek gehouden werd. Woordvoerder Dennis Wansink: ‘Dat geeft goede hoop op betrouwbare gegevens waarmee we een beeld krijgen van het aantal verkeersslachtoffers onder de egels anno 2009. En natuurlijk van de afname van de populatie.’ Geheel tevreden is hij echter niet: ‘Helaas zijn niet alle routes die vorige keer meegedaan hebben wederom bemenst, dat had het rekenen wat gemakkelijker gemaakt. Zo komen we er echter ook wel uit aan het eind van het jaar.’

 

Op de oproep van de Zoogdiervereniging om de eerste egels van het jaar direct te melden, kwamen al diverse reacties van E-teamleden binnen. Zij zagen al dode egels langs de weg en een enkel levend exemplaar in de tuin. Er zijn al dode egels gezien op diverse trajecten waaronder Leeuwarden, Rotterdam, De Meern, Amersfoot/Wageningen, Capelle aan de IJssel, Haren/Groningen, Luttelgeest/Meppel, Gouda en Wijk bij Duurstede.

 

De meeste egels die al in de winter wakker worden, hebben het trouwens moeilijk. Zij zijn verstoord of hadden te weinig vetreserves en moeten dan voedsel zoeken dat er nog niet is. Gedurende de winterslaap verliezen egels bijna 25 procent van hun lichaamsgewicht. Maar nu de lente echt in aantocht is, wordt de overlevingskans een stuk groter. In maart of april ontwaken de dieren massaal uit hun winterslaap.

 

Ook niet leden van het E-team kunnen dode en levende egels melden via www.jaarvandeegel.nl (meldpunt). Alle meldingen zijn waardevol voor de onderzoekscampagne Jaar van de Egel van de Zoogdiervereniging.

 

Tekst: Eric van Kaathoven, www.zoogdiervereniging.nl

Foto: Rollin Verlinde, www.vildaphoto.net