zandhagedis

Hagedissenvrouw tolereert geen vreemdganger

Stichting RAVON
10-MEI-2009 - Mede dankzij het mooie weer van de afgelopen weken, is het feest bij de zandhagedissen nu echt los gebarsten. Uit diverse hoeken van het land worden waarnemingen gemeld van parende reptielen. Op een aantal plekken zijn de activiteiten twee weken eerder gezien dan in 2008. Ook zijn er weer veel jonge hagedissen van vorig jaar gespot, die door dit warme weer overigens lijken te groeien als kool. De eerste indruk uit het veld is dat de strenge winter onder de zandhagedissen gelukkig niet veel slachtoffers heeft gemaakt.

Bericht uitgegeven door RAVON op zondag 10 mei 2009

Mede dankzij het mooie weer van de afgelopen weken, is het feest bij de zandhagedissen nu echt los gebarsten. Uit diverse hoeken van het land worden waarnemingen gemeld van parende reptielen. Op een aantal plekken zijn de activiteiten twee weken eerder gezien dan in 2008. Ook zijn er weer veel jonge hagedissen van vorig jaar gespot, die door dit warme weer overigens lijken te groeien als kool. De eerste indruk uit het veld is dat de strenge winter onder de zandhagedissen gelukkig niet veel slachtoffers heeft gemaakt.

  zandhagedis
Een bijzondere waarneming kwam uit Stokkum-Didam, waar een hagedissenmannetje uit alle macht probeerde te paren met een dame zonder staart. Hagedissen kunnen – als uiterste redmiddel – hun staart afwerpen wanneer zij bijvoorbeeld door een roofdier (of mens) gevangen worden. Iets dergelijks was dit vrouwtje waarschijnlijk ook overkomen. Het mannetje moest na enige tijd zijn pogingen helaas staken, omdat hij door het ontbreken van de staart (de breuk was erg hoog) geen houvast had en zich niet kon vastklampen. De volgende dag werd hetzelfde vrouwtje weer gezien, nu net verveld en haar oude rugvel nog achter zich aan slepend (zie foto). Even later meldde ook hetzelfde mannetje zich weer. Deze keer liet mevrouw zich echter niet zomaar benaderen en beet flink van zich af. Volgens de waarnemer kwam dat omdat meneer ondertussen al met een ander vrouwtje had gepaard en ‘mevrouw zonder staart’ vreemdgaan echt niet tolereert. Wie zal het zeggen…

Tekst: Tamira Hankman (RAVON), met dank aan Ineke Schaars
Foto: Ineke Schaars