zandhagedis man

Nederlandse heide kleurt exotisch groen

Stichting RAVON
14-MEI-2009 - Wie in deze tijd van het jaar op de heide of in de duinen gaat wandelen, heeft, met een beetje mazzel, kans om getuige te zijn van één van de mooiste natuurverschijnselen in reptielenland: de knalgroene mannen van de zandhagedis. Elk voorjaar kleuren de flanken van de mannetjes van dit beschermde en zeldzame reptiel schitterend groen, waardoor je je - in hun bijzijn - bijna in exotische oorden waant. Natuurlijk hebben zij hiermee maar één doel voor ogen: vrouwtjes lokken!

Bericht uitgegeven door RAVON op donderdag 14 mei 2009

Wie in deze tijd van het jaar op de heide of in de duinen gaat wandelen, heeft met een beetje mazzel kans om getuige te zijn van één van de mooiste natuurverschijnselen in reptielenland: de knalgroene mannen van de zandhagedis. Elk voorjaar kleuren de flanken van de mannetjes van dit beschermde en zeldzame reptiel schitterend groen, waardoor je je - in hun bijzijn - bijna in exotische oorden waant. Natuurlijk hebben zij hiermee maar één doel voor ogen: vrouwtjes lokken!

zandhagedis man  
Vooral de zandhagedis in de duinen van Noord-Holland is internationaal beroemd. Om dit dier goed te kunnen beschermen stellen RAVON, Landschap Noord-Holland en de Provincie Noord-Holland in de komende tijd een nieuwe verspreidingsatlas van reptielen en amfibieën in Noord-Holland samen. Vernieuwing is noodzakelijk, omdat de laatste atlas alweer uit de jaren 80 van de vorige eeuw dateert. Noord-Holland is op amfibieën- en reptielengebied een verrassende provincie. En dit komt niet alleen door de aanwezigheid van de beroemde zandhagedis. Ook de grootste populatie rugstreeppadden van West-Europa bevindt zich in Noord-Holland en broeihopen van ringslangen zijn te vinden onder de rook van Amsterdam.

Waarnemingen doorgeven

  ringslang
De gegevens voor de atlas worden voor het grootste deel door vrijwilligers verzameld. Alle waarnemingen van reptielen en amfibieën zijn welkom, dus ook de oude waarnemingen uit notitieboekjes! (Geef waarnemingen door via www.telmee.nl).

Er wordt ook een groot aantal excursies in Noord-Holland georganiseerd. Meer informatie hierover is te vinden op de site van RAVON of op de site van Landschap Noord-Holland.

Tekst: Tamira Hankman (RAVON)
Foto zandhagedis: Richard Struijk (RAVON)
Foto ringslang: Arnold van Rijsewijk (RAVON)