Kiemplant Linde
foto Wout van der Slikke

In de kiem gesmoord

FLORON
20-APR-2009 - Als je nu buiten loopt kan het je haast niet ontgaan. De uitbundige bloei van kers, krent, peer en tal van andere boomsoorten maakt duidelijk dat een nieuw seizoen van start is gegaan. Minder opvallend zijn de ‘bomen’ die nu hun eerste seizoen ingaan.

Bericht uitgegeven door FLORON op maandag 20 april 2009

Als je nu buiten loopt kan het je haast niet ontgaan. De uitbundige bloei van kers, krent, peer en tal van andere boomsoorten maakt duidelijk dat een nieuw seizoen van start is gegaan. Minder opvallend zijn de ‘bomen’ die nu hun eerste seizoen ingaan.

 
De kiemplanten van bomen die nu uit het zaad van vruchten uit voorgaande jaren opschieten zijn vaak niet makkelijk op naam te brengen. De kiembladen die als eerste teken van leven boven de grond komen, zijn namelijk heel anders van vorm dan het blad dat zich in de volgende stadia van ontwikkeling toont.

We zien dat bijvoorbeeld op deze foto van een kiemplant van een linde. Door de grote aantallen waarmee ze soms rond de ouderplant te vinden zijn, bestaat al gauw een vermoeden welke soort het betreft. Wil je meer zekerheid over de identiteit dan zijn er boeken en referentiecollecties die kunnen helpen een kiemplant op naam te brengen. Het alternatief is wachten tot het kiemplantje zich verder ontwikkelt tot een boom die je wel met een gewone flora op naam kunt brengen. Dat vraagt veel geduld en bovendien zal slechts een beperkt aantal kiemplanten het zover schoppen. De meeste worden ‘in de kiem’ gesmoord.

Tekst en foto: Wout van der Slikke, FLORON