Nature Today

Een fazant; dat is schrikken!

Sovon Vogelonderzoek Nederland
24-APR-2009 - Dat is schrikken! U heeft het vast wel eens meegemaakt: u loopt ergens en opeens vliegt er vlak voor uw neus, met veel kabaal en geflap, een grote vogel op. U schrikt u een hoedje, net als de fazant, want dat is het bijna altijd.
Deel deze pagina

Bericht uitgegeven door SOVON op vrijdag 24 april 2009

Dat is schrikken! U heeft het vast wel eens meegemaakt: u loopt ergens en opeens vliegt er vlak voor uw neus, met veel kabaal en geflap, een grote vogel op. U schrikt u een hoedje, net als de fazant, want dat is het bijna altijd.

Fazanten, vooral de vrouwtjes, vertrouwen volledig op hun schutkleur en drukken zich bij onraad tegen de grond. Pas als u er bijna bovenop staat, vliegen ze verschrikt op. Als u bekomen bent van de schrik kunt u uw wandeling weer vervolgen.

De fazant is een niet-inheemse vogel. Dat wil zeggen dat hij van nature niet in Nederland voorkomt. Ooit, lang geleden, zijn fazanten in ons land uitgezet ten behoeve van de jacht. Een deel heeft zich weten te handhaven waardoor de fazant nu een van de algemenere broedvogels van ons land is. Hoeveel fazanten er precies in Nederland zitten is lastig te zeggen omdat niet alle fazanten aan SOVON worden doorgegeven. De laatste telling dateert van 2000; naar schatting zaten er toen 50.000 tot 60.000 exemplaren in ons land.

U bent gewaarschuwd als u weer op pad gaat de komende dagen!

Tekst: Harvey van Diek, SOVON Vogelonderzoek Nederland
Foto: IVN Vecht & Plassengebied

Deze website maakt gebruik van cookies. Wilt u meer informatie over cookies en welke worden opgeslagen?
Lees de cookieverklaring. Niet meer tonen