oranjetipje vrouw

Oranje(tipje) boven!

De Vlinderstichting
30-APR-2009 - Oranjetipjes vliegen normaalgesproken volop tijdens Koninginnedag. Gister meldden we al dat 2009 een zeer goed jaar is voor deze vlinders. Vandaag zullen ze vast weer traditioneel veel rondvliegen.

Bericht uitgegeven door de Vlinderstichting op donderdag 30 april 2009

Oranjetipjes vliegen normaalgesproken volop tijdens Koninginnedag. Gister meldden we al dat 2009 een zeer goed jaar is voor deze vlinders. Vandaag zullen ze vast weer traditioneel veel rondvliegen.

Met zijn fel oranje vleugeltip is het mannetje van het oranjetipje onmiskenbaar. De mannetjes zijn extra opvallend omdat ze actief op zoek gaan naar vrouwtjes om mee te paren. Ze vliegen daarvoor routes langs bosrandjes en houtwallen en zoeken vrouwtjes op zicht. De vrouwtjes missen de oranje vleugeltip en lijken daardoor sterk op de zeer algemene koolwitjes. Aan de gemarmerde onderkant van de achtervleugels, kun je echter zien dat het geen koolwitje is. Toch zie je regelmatig mannetjes van het oranjetipje enthousiast achter een koolwitje aanvliegen. Totdat hij dichterbij komt en geurstoffen een rol gaan spelen: dan ruikt hij meteen dat hij zich vergist heeft. Je vindt deze vlindertjes verspreid door het land, maar ze ontbreken in de heel open graslandgebieden.

Tekst en foto’s: Kars Veling, De Vlinderstichting