Koninginnekruid. Foto: Sander van der Molen, GNU-licentie

Koninklijke kruiden

FLORON
30-APR-2009 - Koninginnekruid is een asterachtige die doorgaans in de maanden juli en augustus bloeiend is aan te treffen. De soort komt voor op voedselrijke, vochtige plaatsen, vooral aan oevers en op kapvlakten. De wetenschappelijke naam, Eupatorium cannabinum, verwijst naar de gelijkenis van de bladvorm met hennep (Cannabis). De plant is als voedselbron in trek bij vlinders.

Bericht uitgegeven door FLORON op donderdag 30 april 2009

Koninginnekruid is een asterachtige die doorgaans in de maanden juli en augustus bloeiend is aan te treffen. De soort komt voor op voedselrijke, vochtige plaatsen, vooral aan oevers en op kapvlakten. De wetenschappelijke naam, Eupatorium cannabinum, verwijst naar de gelijkenis van de bladvorm met hennep (Cannabis). De plant is als voedselbron in trek bij vlinders.

 
De Nederlandse naam is waarschijnlijk een verbastering van het Duitse Kunigundekraut, vernoemd naar een in de vroege Middeleeuwen heilig verklaarde gemalin van een Duitse keizer en patrones van zieken. Met onze koningin heeft het dus niets van doen. Mocht een troonwisseling aanstaande zijn dan is het dus niet nodig terug te vallen op de oude naam leverkruid. De flora heeft overigens al in opvolging voorzien, daar is geen ‘kruid’ tegen gewasssen: koningsvaren of koningskaars hebben de toekomst! Voor even dan….

Tekst: Wout van der Slikke, FLORON
Foto: Sander van der Molen, GNU-licentie