kaasjeskruiddikkopje klein piters

Tweede kaasjeskruiddikkopje gezien

De Vlinderstichting
25-MEI-2009 - Na de eerdere melding van een kaasjeskruiddikkopje in Nederland (de eerste sinds 1956) is er op 20 mei opnieuw een exemplaar gezien, bij Eijsden, ook in Zuid-Limburg.

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting op maandag 25 mei 2009

Na de eerdere melding van een kaasjeskruiddikkopje in Nederland (de eerste sinds 1956) is er op 20 mei opnieuw een exemplaar gezien, bij Eijsden, ook in Zuid-Limburg.

Op 1 mei was er de spectaculaire melding van een kaasjeskruiddikkopje in Limburg. Tijdens een wandeling in de omgeving van Eijsden werd door de collega's Jacques Piters en Vincent Gustings op 20 mei aan het begin van de middag ook een kaasjeskruiddikkopje ontdekt. Gelukkig hebben ze het kunnen fotograferen en dit is de tweede betrouwbare melding in 2009. Na de aandacht die de eerste vondst had getrokken kwamen er meer claims van waarnemingen van dit dikkopje, maar deze bleken allemaal niet verifieerbaar. Er zijn ook overdag actieve nachtvlinders die er oppervlakkig gezien wel op lijken en veel mensen hadden vage beschrijvingen of hadden het aantoonbaar over een andere vlinder, zoals het bont zandoogje. Toch sluiten we nog meer waarnemingen van het kaasjeskruiddikkopje niet uit. De vliegtijd is nog niet afgesloten en de weersvoorspellingen zijn heel redelijk.

Tekst: Kars Veling, De Vlinderstichting
Foto: Jacques Piters