wit bosvogeltje gadget

Zeldzame orchidee na 15 jaar terug in Nederland

21-MEI-2009 - Vorige week is, door één van de leden van de Werkgroep Europese Orchideeën, het Wit bosvogeltje na een afwezigheid van 15 jaar weer in Nederland aangetroffen.

Bericht uitgegeven door de Werkgroep Europese Orchideeën van de KNNV op donderdag 21 mei 2009

Vorige week is, door één van de leden van de Werkgroep Europese Orchideeën, het Wit bosvogeltje na een afwezigheid van 15 jaar weer in Nederland aangetroffen.

Het Wit bosvogeltje (Cephalanthera longifolia) groeit op een campingterrein in het midden van het land. Op het terrein is enige jaren geleden zand aangevoerd. Mogelijk is met de aanvoer van dit zand zaad van het Wit bosvogeltje meegekomen. De vindplaats is direct doorgegeven aan FLORON.

Het Wit bosvogeltje is in Nederland altijd erg zeldzaam geweest. In de periode tot 1980 kwam ze voor in licht beschaduwde hellingbossen en in open kalkgraslanden in Limburg. Na 1980 kwam de orchidee niet meer voor in Limburg maar is ze wel op drie locaties buiten Limburg aangetroffen. Op al deze drie plaatsen is soort al geruime tijd verdwenen. Ook in aangrenzend buitenland is het Wit bosvogeltje erg zeldzaam.

Voor meer informatie: www.europese-orchideeen.nl

Tekst en foto’s: Mark Meijrink en Martin van den Hoorn, Werkgroep Europese Orchideeën