Tengere veldmuur gadget, wikipedia, GNU-licentie voor vrije documentatie

Tengere veldmuur aangetroffen in Zuid-Limburg

10-JUN-2009 - Sinds lange tijd is er weer tengere veldmuur in Nederland aangetroffen. Het plantje werd deze week gevonden tijdens een excursie in een pas opengestelde groeve bij de Bemelerberg in Zuid-Limburg. Tengere veldmuur staat in Nederland te boek als uiterst zeldzaam en groeit uitsluitend op zonnige kalkhellingen.

Bericht uitgegeven op woensdag 10 juni 2009

Sinds lange tijd is er weer tengere veldmuur in Nederland aangetroffen. Het plantje werd deze week gevonden tijdens een excursie in een pas opengestelde groeve bij de Bemelerberg in Zuid-Limburg. Tengere veldmuur staat in Nederland te boek als uiterst zeldzaam en groeit uitsluitend op zonnige kalkhellingen.

De terugkeer van deze eenjarige plant is hoogstwaarschijnlijk te danken aan het herstelproject Kalkhellingen waar Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer in Zuid-Limburg uitvoering aan geven. Het project behelst het vrijstellen van kalkhellingen met een unieke kalkflora. Oude kalkrijke groeves en rotswanden worden van bomen struiken ontdaan zodat de zon de kalkbodem weer kan beschijnen.

Vermoedelijk zat er nog zaad van tengere veldmuur in de bodem dat nu tot ontkieming is gekomen. Naast tengere veldmuur zijn soorten als kandelaartje, ruige scheefkelk, plat beemdgras en bleek schildzaad in het gebied aangetroffen.

Bron: Natuurmonumenten
Foto: Gideon Pisanty, GNU-licentie voor vrije documentatie