Rietorchis
Foto: Wout van der Slikke

Rietorchis onder het mes

FLORON
17-JUN-2009 - Rietorchis is een van de algemenere soorten wilde orchideeën in ons land. Deze prachtige soort staat nu volop in bloei en is met zijn grote paarse bloemen haast niet te missen. Helaas blijkt dat geen garantie om aan maaimachine of vertrapping te ontkomen.

Bericht uitgegeven door stichting FLORON op woensdag 17 juni 2009

Rietorchis is een van de algemenere soorten wilde orchideeën in ons land. Deze prachtige soort staat nu volop in bloei en is met zijn grote paarse bloemen haast niet te missen. Helaas blijkt dat geen garantie om aan maaimachine of vertrapping te ontkomen.

Net als alle andere orchideeën is de soort wettelijk beschermd. Uitsteken, plukken of beschadigen is verboden. Toch gebeurt dat regelmatig. Vaak door onwetendheid of onzorgvuldigheid. Zo werden afgelopen week bij Schiedam bij vergissing honderden orchideeën gemaaid, verdween een zeldzame orchidee bij Leiden per ongeluk onder het zand en werden werden tientallen orchideeën langs een kanaalberm in Drenthe door vissers aan de waterkant platgelopen.

 

De basis voor een goede bescherming van wettelijk beschermde planten is informatie over de plekken waar ze voorkomen. En dat geldt natuurlijk ook voor andere zeldzame soorten. Iedereen kan daaraan bijdragen door waarnemingen van bijzondere soorten door te geven via www.telmee.nl of www.waarneming.nl. Ook is het goed de eigenaar of beheerder er op aan te spreken als er dingen fout gaan of melding te maken bij de algemene inspectiedienst. De provincie Drenthe liet na de melding borden plaatsen bij de orchideeënrijke kanaalberm. Zo kon verdere schade aan de orchideeënrijke plek worden voorkomen. Een voorbeeld waaruit blijkt dat er met extra aandacht nog heel wat te winnen is.

Tekst en foto's: Wout van der Slikke, FLORON