Rietorchis
Foto: Wout van der Slikke

Rietorchis terug op landgoed Oosterheide

17-JUN-2009 - Het hooibeheer van Natuurmonumenten op landgoed Oosterheide (Noord-Brabant) werpt zijn vruchten af. Waar vorig jaar slechts één orchidee zich liet zien, vond boswachter John Sips dit jaar maar liefst vijftien rietorchissen. Deze mooie plant heeft zich jarenlang niet laten zien op het landgoed.

Bericht uitgegeven op woensdag 17 juni 2009

Het hooibeheer van Natuurmonumenten op landgoed Oosterheide (Noord-Brabant) werpt zijn vruchten af. Waar vorig jaar slechts één orchidee zich liet zien, vond boswachter John Sips dit jaar maar liefst vijftien rietorchissen. Deze mooie plant heeft zich jarenlang niet laten zien op het landgoed.

Landgoed Oosterheide is een voormalig heidegebied. Eind negentiende eeuw is het beplant met bos. Tussen de bomen liggen bloemrijke graslanden en enkele natuurvriendelijke akkers waar akkerkruiden groeien. Boswachters van Natuurmonumenten maaien delen van het grasland. Het gras blijft een paar dagen liggen, zodat dieren en zaden de kans krijgen eruit te vallen. Het bloemrijke gras wordt vervolgens geperst tot balen, aangevuld met gras van andere gebieden, zodat het kan dienen tot veevoer. Het beheer van de poel had vorig jaar al resultaat, toen is de kamsalamander teruggekeerd in het gebied.

De rietorchis voelt zich thuis in een vochtige, enigszins voedselrijke omgeving. Voor het overleven als plant is zij afhankelijk van een bodemschimmel. De plant bloeit rozerood tot paarsachtig vanaf mei tot begin juli.

Zie ook het bericht Rietorchis onder het mes van eerder vandaag.

Bron: Natuurmonumenten
Foto: Wout van der Slikke