spiegeldikkopje klein

Spiegeldikkopje verschijnt

De Vlinderstichting
30-JUN-2009 - Afgelopen weekend is het eerste spiegeldikkopje van 2009 gemeld in de Mariapeel. Het spiegeldikkopje komt alleen nog maar voor in de Peelregio, op de grens van Noord-Brabant en Limburg. De komende weken zijn ze daar goed te vinden.

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting op dinsdag 30 juni 2009

Afgelopen weekend is het eerste spiegeldikkopje van 2009 gemeld in de Mariapeel. Het spiegeldikkopje komt alleen nog maar voor in de Peelregio, op de grens van Noord-Brabant en Limburg. De komende weken zijn ze daar goed te vinden.

Het spiegeldikkopje is altijd al zeldzaam en zeer plaatselijk geweest in Nederland. Naast de Peel was er ook een populatie in Gelderland, bij de Empesche en Tondensche heide, maar daar is de soort 10 jaar geleden verdwenen. Op de grens van Brabant en Limburg lijkt de soort het nog steeds redelijk te doen. Ze komen hier voor aan de randen van de veengebieden, zoals Mariapeel en Groote Peel. Je kunt ze hier vinden door nectarplanten af te zoeken. Ze worden veel gezien op distels (kale jonker bijvoorbeeld), maar ook op braam en zelfs op wilgenroosje.


 


De soort is goed te herkennen. Vliegend valt direct de huppelende vlucht op. In een prachtig op en neergaande beweging fladdert de vlinder boven de heide. De bovenzijde, die hij alleen laat zien als het koel is, is donkerbruin met kleine gele vlekjes (foto boven). De onderzijde is zeer opvallend gekleurd. De donkergele grondkleur is bezet met prachtig ovale zwartomrande witte spiegels (foto links). De rupsen leven vooral op hennegras, maar ook wel op het algemene pijpenstrootje. De vlinder vliegt in een generatie per jaar in de maand juli, maar de eerste zijn dus al gesignaleerd. 

Tekst en foto’s: Kars Veling, De Vlinderstichting