Blauwe zeedistel
Foto: Wout van der Slikke

Beschermd tussen de badgasten

FLORON
20-JUL-2009 - Blauwe zeedistel is een typische kustbewoner. De naam zegt het al. We vinden deze fraaie soort op de waddeneilanden, in het deltagebied en langs de Hollandse kust. Daar groeit blauwe zeedistel - nu volop in bloei - vooral in het open duingebied van de zeereep en bij strandovergangen.

Bericht uitgegeven door FLORON op maandag 20 juli 2009

Blauwe zeedistel is een typische kustbewoner. De naam zegt het al. We vinden deze fraaie soort op de waddeneilanden, in het deltagebied en langs de Hollandse kust. Daar groeit blauwe zeedistel - nu volop in bloei - vooral in het open duingebied van de zeereep en bij strandovergangen.

Een blikvanger voor badgasten dus die blauwe zeedistel, want ook bij drukke strandboulevards is zij volop te zien. De prachtige paarse bloemen en decoratieve bladeren zijn bijzonder mooi. Reden waarom de plant vroeger veel geplukt werd. De scherpe stekels van de leerachtige bladeren konden dat niet voorkomen. Blauwe zeedistel werd daarom al snel opgenomen op de lijst van wettelijk beschermde soorten. Plukken, uitsteken en beschadigen is dus verboden.

    

Ook de afgenomen dynamiek van het duingebied deden de soort geen goed. De plant heeft baat bij kalkrijk zand en enige verstuiving is dus goed voor de soort. Gelukkig lijkt het tegenwoordig ook wat beter te gaan. Blauwe zeedistel is daarom niet meer opgenomen op de Rode Lijst van bedreigde en kwetsbare planten. Om vast te stellen of het voorkomen van de soort ook stabiel blijft, houden we de actuele verspreiding van deze soort goed in de gaten. Iedereen kan daaraan bijdragen door zijn of haar waarnemingen van blauwe zeedistel door te geven op www.telmee.nl of www.waarneming.nl.

Tekst en foto’s: Wout van der Slikke, FLORON