rups van wolfsmelkpijlstaart, GNU-licentie voor vrije documentatie

Rupsen van zeldzame trekvlinder in de Kwade Hoek

30-JUL-2009 - Een vrijwilliger van Natuurmonumenten heeft eind juli zeven rupsen van de wolfsmelkpijlstaartvlinder gevonden in de Kwade Hoek. De rupsen zaten op de plant, hoe kan het ook anders, zeewolfsmelk.

Bericht uitgegeven op donderdag 30 juli 2009

Een vrijwilliger van Natuurmonumenten heeft eind juli zeven rupsen van de wolfsmelkpijlstaartvlinder gevonden in de Kwade Hoek. De rupsen zaten op de plant, hoe kan het ook anders, zeewolfsmelk.

Trekvlinder
De wolfsmelkpijlstaartvlinder (Hyles euphorbiae) is een nachtvlinder en komt vooral voor in warmere gebieden. In Europa leven er veel rond de Middellandse Zee. Deze trekvlinder vliegt flinke afstanden en belandt af en toe in Nederland. De vlinder/rups is hier de afgelopen 15 jaar echter heel weinig gezien.

Koude winters
De rupsen eten zich deze tijd vol met voornamelijk wolfsmelkplanten. Zeewolfsmelk is een vrij zeldzame plant in Nederland. In de Kwade Hoek komt de plant nog voor en staat hij bijvoorbeeld onderaan jonge duinen in het zand. De rupsen verpoppen zich in het najaar om zo te overwinteren. In het voorjaar komen de poppen uit, het zijn dan vlinders. Maar of de rupsen in de Kwade Hoek het voorjaar halen, is niet zeker. Nederlandse winters zijn vrij koud en het is niet zeker of de poppen dat overleven.

Meer lezen over deze rups/vlinder? Kijk op www.vlindernet.nl.

Bron: Natuurmonumenten
Foto: Office de tourisme des monts de Gy France, GNU-licentie voor vrije documentatie