groenling

'Het geel' is in Nederland

Vogelbescherming Nederland
12-AUG-2009 - De vogelziekte ‘het geel’ is in Nederland aangetroffen. De afgelopen weken ontvingen Vogelbescherming en Sovon al diverse meldingen van mogelijke besmettingen. Veel vogels waren echter al te lang dood om te kunnen onderzoeken. Afgelopen zondag werd de besmettelijke ziekte bij twee groenlingen vastgesteld. Sindsdien zijn er een kleine 25 nieuwe meldingen binnenkomen.

Bericht uitgegeven door Vogelbescherming Nederland op woensdag 12 augustus 2009

De vogelziekte ‘het geel’ is in Nederland aangetroffen. De afgelopen weken ontvingen Vogelbescherming en Sovon al diverse meldingen van mogelijke besmettingen. Veel vogels waren echter al te lang dood om te kunnen onderzoeken. Afgelopen zondag werd de besmettelijke ziekte bij twee groenlingen vastgesteld. Sindsdien zijn er een kleine 25 nieuwe meldingen binnenkomen.

De afgelopen weken ontvingen Vogelbescherming en SOVON een tiental verdachte meldingen uit het oosten en zuidoosten van ons land. Het betroffen voornamelijk zangvogels, zoals de groenling en merel. De meeste vogels waren echter al te lang dood om te kunnen onderzoeken.

Afgelopen zondag werd het geel bij twee groenlingen vastgesteld. Trichomonas gallinae, zoals deze vogelziekte officieel heet, kenmerkt zich door een geel abces in de keel, waardoor de vogel meestal binnen vier dagen overlijdt. In Duitsland stierven de afgelopen maanden tienduizenden zangvogels aan deze ziekte.

Nadat het nieuws over de besmetting in Nederland bekend was, zijn er heel wat nieuwe meldingen binnengekomen bij Vogelbescherming en Sovon: zo'n 70 in totaal. Bij 24 gevallen lijkt het inderdaad om het geel te gaan. Opvallend hierbij is dat de meldingen uit het hele land komen, alhoewel de grootste concentratie zich in Gelderland en Overijssel bevindt.

Alterra Wageningen UR en de faculteit diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht onderzoeken momenteel of het om een nieuwe variant van de ziekte gaat. Mogelijk betreft het een nieuwe, eencellige stam van de ziekte.

Vogelbescherming Nederland raadt iedereen aan om voedertafels, silo's en drinkbakjes goed schoon te houden. Op die manier kan besmetting zoveel mogelijk worden voorkomen. Dode vogels kunnen gemeld worden op de website van Sovon (www.sovon.nl). U kunt ook contact opnemen met het Servicecentrum van Vogelbescherming Nederland: 030- 693 77 00

Tekst: Marieke Dijksman, Vogelbescherming Nederland
Foto: Marek Szczepanek, wikipedia