Draaihals. Foto: Aelwyn. GNU-licentie voor vrije documentatie
29-AUG-2009 - Deze week werd ik op het SOVON-kantoor gebeld door een mevrouw die een ‘rare’ vogel op haar gazon had. Hij zat er al een paar minuten en pikte voortdurend in het gras. Mijn alarmbellen begonnen te rinkelen: een draaihals?

Bericht uitgegeven op zaterdag 29 augustus 2009 door SOVON Vogelonderzoek Nederland

Deze week werd ik op het SOVON-kantoor gebeld door een mevrouw die een ‘rare’ vogel op haar gazon had. Hij zat er al een paar minuten en pikte voortdurend in het gras. Mijn alarmbellen begonnen te rinkelen: een draaihals?

Ik vroeg haar naar wat kenmerken. Iets groter dan een huismus? Lichtbruin met een paar donkere bruine strepen op de rug? Een beetje een horizontale gedrongen houding? Het was inderdaad een draaihals. Ik kon haar vertellen dat ze een enorme geluksvogel was. Draaihalzen zijn in ons land behoorlijk zeldzaam, al kunnen ze op trek op wel meerdere plekken op duiken, zoals in tuinen, parken en gazons.

Deze tijd van het jaar eind augustus/ begin september gaan de draaihalzen op trek naar zuidelijke oorden. Om die lange tocht te kunnen maken, eten ze zich eerst helemaal vol aan insecten en dan vooral mieren. Dat is ook precies wat deze draaihals bij die mevrouw op het gazon deed, zich volvreten met mieren.

Tekst: Harvey van Diek, SOVON Vogelonderzoek Nederland
Foto: Aelwyn, GNU-licentie