Hermelijn gadget, www.fws.gov/index.html, public domain

Hermelijnfamilie op Tiengemeten

27-AUG-2009 - Onlangs kwam een wandelaar drie stoeiende hermelijntjes tegen op een wandelpad op het eiland Tiengemeten. Waarschijnlijk zit er altijd een hermelijn-familie op het eiland. Tijdens een wandeling naar het westen van het eiland bestaat de kans dat je ze tegenkomt.

Bericht uitgegeven op donderdag 27 augustus 2009

Onlangs kwam een wandelaar drie stoeiende hermelijntjes tegen op een wandelpad op het eiland Tiengemeten. Waarschijnlijk zit er altijd een hermelijnfamilie op het eiland. Tijdens een wandeling naar het westen van het eiland bestaat de kans dat je ze tegenkomt.

Mooi gebied voor de hermelijn
Er zitten niet veel hermelijnen op Tiengemeten, maar op de hoge, droge delen komen ze voor. Zoals in de Blanke Slikken, het buitendijkse ruige gebied aan het westen van het eiland. Boswachter Gerwin Geertse: ‘Hier is het een heel mooi gebied voor hermelijnen. Het is droog, het is rustig en er zijn goede plekken om te jagen. Maar het is heel bijzonder om ze tijdens een wandeling tegen te komen.’

Stoeien heeft een functie
Een wandelaar kwam de hermelijnen tegen op het wandelpad. De stoeiende hermelijntjes waren zo druk bezig dat ze de omgeving even vergaten. Met het stoeien, oefenen jonge hermelijnen op het jagen van prooien. Hermelijnen eten knaagdieren zoals muizen, maar ook meerkoeten of eenden. Ze kunnen een prooi aan die twee keer zo groot is als henzelf.

Bron: Natuurmonumenten
Foto: U.S. Fish and Wildlife Service