Purperreiger. Foto: Ruud van Beusekom

Met de wind in de rug

Vogelbescherming Nederland
16-SEP-2009 - Purperreiger Mustapha uit de Zouweboezem is afgelopen woensdagavond 9 september met een stevige noordenwind in de rug op trek gegaan, samen met veel andere purperreigers uit Nederland. Hij heeft in één nacht 800 kilometer afgelegd, tot hij om 5 uur ’s morgens aankwam aan de Atlantische kust van Zuidwest Frankrijk. Op 14 september werd hij reeds boven Mauritanië gepeild.

Bericht uitgegeven door Vogelbescherming Nederland op woensdag 16 september 2009

Purperreiger Mustapha uit de Zouweboezem is afgelopen woensdagavond 9 september met een stevige noordenwind in de rug op trek gegaan, samen met veel andere purperreigers uit Nederland. Hij heeft in één nacht 800 kilometer afgelegd, tot hij om 5 uur ’s morgens aankwam aan de Atlantische kust van Zuidwest Frankrijk. Op 14 september werd hij reeds boven Mauritanië gepeild.

Mustapha is samen met vijf andere purperreigers voorzien van een kleine, lichtgewicht satellietzender. Op deze manier zijn de vogels te volgen tijdens hun trek. Waar gaan ze heen, wanneer vertrekken ze, vliegen ze in één keer de Sahara over? Zo weten we bijvoorbeeld van Gerrit dat hij in vier dagen ruim 3.300 kilometer heeft gevlogen en inmiddels de Sahara is overgestoken, net als Rudi. Op de website van Vogelbescherming Nederland kan iedereen de avonturen van de gezenderde purperreigers live meemaken.

Purperreigers, sierlijke reigers met een fraai uiterlijk, overwinteren voornamelijk in West-Afrika, in de kuststrook van Senegal tot Ghana. De purperreiger broedt in ons land vooral in de moerassen van de Nieuwkoopse Plassen, in de Boezems van Kinderdijk en de Zouwe (Zuid-Holland) en in het Naardermeer. Purperreigers zijn veel zeldzamer dan de algemene blauwe reiger; er zijn momenteel zo’n 670 broedparen in ons land en de soort staat op de Rode Lijst van bedreigde vogels. Om de soort in de toekomst beter te kunnen beschermen in ons land én daarbuiten, is meer kennis nodig over hun trekgedrag, de tussenstopgebieden en de overwinteringgebieden. Dankzij Mustapha, Rudi, Gerrit, Karen en Lena kunnen straks alle purperreigers beter worden beschermd!

Tekst: Nadja Jansma, Vogelbescherming Nederland
Foto: Ruud van Beusekom