atalanta tekening

Atalanta trekt

De Vlinderstichting
9-SEP-2009 - De afgelopen dagen is er flinke trek geweest van de atalanta. De vlinders vliegen vrij strak naar het zuiden, op ongeveer 1 tot 2 meter hoogte. Ze vliegen niet in groepen, maar op bepaalde plaatsen kunnen er wel 10 per uur langs komen.

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting op woensdag 9 september 2009

De afgelopen dagen is er flinke trek geweest van de atalanta. De vlinders vliegen vrij strak naar het zuiden, op ongeveer 1 tot 2 meter hoogte. Ze vliegen niet in groepen, maar op bepaalde plaatsen kunnen er wel 10 per uur langskomen.

De atalanta is, net als de dit jaar zo algemene distelvlinder, een trekvlinder. Ieder voorjaar in mei en juni komen ze uit zuidelijker streken onze kant op. Ze planten zich voort en de nakomelingen vliegen voor een groot deel in het najaar weer terug naar het zuiden. Momenteel is die trek volop bezig. Je kunt atalanta en distelvlinder ook nog wel op bloemen vinden, want die lange reis kost ze erg veel energie en die halen ze, in de vorm van nectar, uit bloeiende planten. Trekkende vlinders zijn onmiskenbaar. Ze vliegen in een strak tempo en in een min of meer rechte lijn naar het zuiden of zuidwesten. Ze vliegen niet hoog, maar op ooghoogte. Ze gebruiken opvallende kenmerken in het landschap als orientatiepunten.

Tekst: Kars Veling, De Vlinderstichting
Tekening: Annemarie van Lierop