Stobbezwammetje
Pholiota mutabilis
M.W.Boomsluiter

Paddenstoelenseizoen in volle gang

Nederlandse Mycologische Vereniging
9-OKT-2009 - Met het vochtige weer komt het paddenstoelenseizoen tot een hoogtepunt. Om hun sporen te verspreiden, gebeurd dat zoveel mogelijk voordat ze bedekt worden met bladeren.

Bericht uitgegeven door de Nederlandse Mycologische Vereniging op vrijdag 9 oktober 2009

Met het vochtige weer komt het paddenstoelenseizoen tot een hoogtepunt. Ze proberen hun sporen zoveel mogelijk te verspreiden voordat ze bedekt worden met bladeren.

Paddenstoelen zijn erg gevoelig voor uitdroging, maar met de regen van de laatste dagen en het lager worden van de temperatuur wordt het dauwpunt sneller bereikt. Daardoor ontstaan de ideale omstandigheden voor paddenstoelen om te verschijnen. Het dauwpunt is de temperatuur waaronder condensatie optreedt in de vorm van dauw.

Overal in de bossen zijn prachtige bundels Zwavelkoppen, Vliegenzwammen en vele andere soorten nu te vinden. Veel mensen denken dat je moet wachten totdat de bladeren gevallen zijn om het hoogtepunt mee te maken. Dit is een misvatting. Paddenstoelen zijn de vruchten van ondergrondse schimmels, primair bedoeld om sporen te verspreiden.

 

De hoeden staan niet voor niets op steeltjes om zo ver mogelijk boven de grond te komen en zo de sporen de meeste kans te geven zich te verspreiden. Dit moet zo veel mogelijk gebeuren voordat de bladeren vallen, omdat juist die prachtige herfstbladeren de paddenstoelen bedekken en het verspreiden van sporen onmogelijk maken. Wacht daarom niet te lang en maak nu een paddenstoelentocht in je favoriete bosgebied.

Tekst en foto's: Menno Boomsluiter, Nederlandse Mycologische Vereniging