Zwarte ibis. Licentie Creative Commons Naamsvermelding Gelijk delen 2.5 Unported

Opvallend veel zwarte ibissen

Sovon Vogelonderzoek Nederland
18-OKT-2009 - Een spannend bericht stond recentelijk op een van de vele vogelsites. In Groot-Brittannië en Ierland zijn dit najaar opvallend veel zwarte ibissen gezien. Er zijn zelfs vluchten van 25 vogels gemeld. Enkele daarvan zijn geringd en ze blijken uit de Coto Donana in Spanje afkomstig. Heel erg uit koers dus. Zijn ze ook in Nederland te verwachten? Ja.

Bericht uitgegeven door SOVON Vogelonderzoek Nederland op zondag 18 oktober 2009

Een spannend bericht stond recentelijk op een van de vele vogelsites. In Groot-Brittannië en Ierland zijn dit najaar opvallend veel zwarte ibissen gezien. Er zijn zelfs vluchten van 25 vogels gemeld. Enkele daarvan zijn geringd en ze blijken uit de Coto Donana in Spanje afkomstig. Heel erg uit koers dus. Zijn ze ook in Nederland te verwachten? Ja.

De zwarte ibis is een kleine ibisachtige van ongeveer 50 centimeter met een donker verenkleed en een kromme naar beneden gebogen snavel. Van nature komt hij voor in Zuid-Europa. Een enkele keer raakt er een uit koers en doet hij ook de lage landen of Groot-Brittannië aan. Maar, dan gaat het eigenlijk altijd om een enkel exemplaar.

De hoge aantallen in het Verenigd Koninkrijk zijn dus hoogst opmerkelijk. Inmiddels zijn de eerste exemplaren ook al in ons land opgedoken. Afgelopen dagen werden er twee gezien in de buurt van Arnhem en er hangt er een rond in de provincie Groningen. Wat de oorzaak is van deze plotselinge toename is niet geheel duidelijk. Spannend is het wel.

Lees het Engelse bericht.

Tekst: Harvey van Diek, SOVON Vogelonderzoek Nederland
Foto: André Karwath. Licentie Creative Commons Naamsvermelding Gelijk delen 2.5 Unported