gehakkelde aurelia klein

Vlinders zien? Klimop zoeken!

De Vlinderstichting
19-OKT-2009 - Als je nu nog dagvlinders wilt zien, moet je bij de klimop zijn. Er bloeit niet meer zo gek veel, maar de klimop is toch een ware kroeg voor distelvlinder, atalanta, gehakkelde aurelia en dagpauwoog.

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting op maandag 19 oktober 2009

Als je nu nog dagvlinders wilt zien, moet je bij de klimop zijn. Er bloeit niet meer zo gek veel, maar de klimop is toch een ware kroeg voor distelvlinder, atalanta, gehakkelde aurelia en dagpauwoog.

Er zijn niet meer zo veel vlinders momenteel, maar de soorten die nog vliegen hebben veel nectar nodig: de brandstof waarop ze leven. Die brandstof vinden ze nu vooral op klimop. Deze plant heeft nog bloemen en bloemknoppen, zodat ook de komende dagen de vlinders verzekerd zijn van voedsel. De distelvlinder (foto rechts) die dit jaar zeer talrijk was, zal nog wegtrekken naar Noord-Afrika en heeft daar natuurlijk enorm veel energie voor nodig. De atalanta (foto linksonder) blijft wat dichter bij huis, maar vliegt toch nog richting Zuid-Europa en kan dus ook wel wat gebruiken. De gehakkelde aurelia (foto rechtsonder) en dagpauwoog moeten een voorraad aanleggen voor in de winter. Ze gaan in winterslaap en zullen maanden niet kunnen eten. Als u de komende dagen vlinders wilt zien moet u op een zonnige, niet te koude dag bloeiende klimop opzoeken. Als er vlinders zijn, dan zijn ze daar!

  

Tekst en foto’s: Kars Veling, De Vlinderstichting