Krooneend www.ivnvechtplassen.org

Opvallend veel krooneenden in Gelderse Poort

Sovon Vogelonderzoek Nederland
1-DEC-2009 - In de Gelderse Poort werden zondag 29 november jongstleden op twee plekken opvallend hoge aantallen krooneenden gezien. Op de Bisonbaai in de Ooijpolder een groep van negen en in de Lobberdense Waard in de buurt van Pannerden maar liefst 26 exemplaren. Dit zijn ongekend hoge aantallen voor deze regio.

Bericht uitgegeven door SOVON Vogelonderzoek Nederland op dinsdag 1 december 2009   

In de Gelderse Poort werden zondag 29 november jongstleden op twee plekken opvallend hoge aantallen krooneenden gezien. Op de Bisonbaai in de Ooijpolder een groep van negen en in de Lobberdense Waard in de buurt van Pannerden maar liefst 26 exemplaren. Dit zijn ongekend hoge aantallen voor deze regio.

Elk jaar duiken er wel ergens in het oosten van het land een paar krooneenden op, maar de aantallen van dit jaar zijn bijzonder. Hoge aantallen in deze tijd van het jaar zijn eigenlijk alleen bekend van het Veluwemeer (en andere randmeren) en de Vinkeveense Plassen/Botshol.

De krooneend is een van de grotere duikeenden van ons land. De eend heeft een vosrode kop met een knalrode snavel, een zwarte nek en een witte flank. De laatste jaren neemt het aantal krooneenden behoorlijk toe, een trend die vanaf eind jaren negentig bij ons bekend is. Ook elders in Europa, eerder in de jaren negentig, is de krooneend met een spectaculaire opmars bezig. Het lijkt er op dat de verbetering van de waterkwaliteit en daarmee de toename van kranswier, hun belangrijkste voedsel, deze kritische duikeend in de kaart speelt.

Na het broedseizoen verzamelen krooneenden zich vooral in de randmeren van de Flevopolder om te overwinteren. Daar liggen soms groepen van zo’n 200 exemplaren op de luwe plekken te slapen tussen de vele kuif- en tafeleenden. Het belangrijkste broedgebied van de Nederlandse krooneenden is de Vinkeveense Plassen in de provincie Utrecht.

Tekst: Harvey van Diek, SOVON Vogelonderzoek Nederland
Foto: IVN Vecht & Plassengebied