ijsvogel klein

De mooiste vogel van het land.....

Sovon Vogelonderzoek Nederland
8-DEC-2009 - De mooiste vogel van Nederland laat zich de komende tijd wellicht weer wat vaker zien. De blaadjes zijn van de bomen, het wordt weer winter, dus grijp uw kans om een ijsvogel te spotten.
Bericht uitgegeven op dinsdag 8 december 2009 door SOVON Vogelonderzoek Nederland   

De mooiste vogel van Nederland laat zich de komende tijd wellicht weer wat vaker zien. De blaadjes zijn van de bomen, het wordt weer winter, dus grijp uw kans om een ijsvogel te zien.

Vraag 10 mensen welke vogel ze de mooiste van het land vinden en waarschijnlijk zegt de meerderheid: ijsvogel. Met zijn kobaltblauwe rug en oranje buik is het een echt sieraad van onze sloten en beken. In ons land broeden enkele honderden paren. Dat waren er tot en met 2008 aanzienlijk meer, maar door de afgelopen relatief strenge winter zijn er toch weer heel wat gesneuveld. Ja, het zijn pareltjes, maar echte winterharde bikkels zijn ze niet.

Veel mensen hopen eens in hun leven een ijsvogel in ons land te zien. Dan breekt nu de tijd aan waarin dat met enige moeite zou moeten kunnen lukken. Het belangrijkste wat u moet doen is zorgen dat u een flinke wandeling maakt langs een waterrijk gebied. Struiken die met hun takken boven het water hangen zijn ook een vereiste.

IJsvogels zijn hoofdzakelijk aangewezen op kleine visjes die ze het liefst spiedend vanaf een overhangende tak vangen. Omdat de takken bladerloos nu zijn, vallen de ijsvogels wat meer op. Op waarneming.nl kunt u vrij eenvoudig zien waar er bij u in de buurt recent ijsvogels gezien zijn.

Tip: In de Oostvaardersplassen worden er bij een paar kijkhutten regelmatig ijsvogels gespot die steeds terugkeren naar een vaste tak vlak voor de hut.

Tekst: Harvey van Diek, SOVON Vogelonderzoek Nederland
Foto: Bernard Fransen