roodborstje

Natuur kan zich niet verschuilen onder sneeuw

De Natuurkalender
22-DEC-2009 - Nederland ligt onder een deken van sneeuw en de natuur lijkt in rust. Toch is er nog genoeg te bewonderen buiten. De sneeuw zorgt voor mooie kleurcontrasten en kan zelfs de aanwezigheid van zoogdieren die normaal moeilijk te vinden zijn verraden.

Bericht uitgegeven door De Natuurkalender op dinsdag 22 december 2009

Nederland ligt onder een deken van sneeuw en de natuur lijkt in rust. Toch is er nog genoeg te bewonderen buiten. De sneeuw zorgt voor mooie kleurcontrasten en kan zelfs de aanwezigheid van zoogdieren die normaal moeilijk te vinden zijn verraden.

Al voor de winter zijn kleine blaadjes en toekomstige bloemen in de knoppen van de bomen gegroeid, wachtend op de lente. Deze worden beschermd door aan elkaar klevende schubjes tegen kou, regen en nu sneeuw. Ook is een mooi contrast waarneembaar tussen de kleuren in de natuur en het wit van de sneeuw. En kleuren zijn er nog. Net als de spar, zijn ook de hulst, maretak, olijfboom en steeneik nog groen; een kleur die mooi afsteekt tegen het wit. Net als de rode bessen van de hulst en meidoorn.

Ook het rood van het roodborstje valt goed op. Het is zeer waarschijnlijk dat het roodborstje dat u nu op uw voedertafel ziet, niet hetzelfde vogeltje is dat u in de zomer in uw tuin zag. De meeste Nederlandse roodborstjes trekken namelijk naar het zuiden en maken zo plaats voor de Scandinavische roodborstjes, die elk jaar weer hetzelfde plekje komen opzoeken. Wanneer het gesneeuwd heeft, is het erg lastig voor ze om eten te vinden en zijn deze vogeltjes dus dominant aanwezig op de voedertafel.  

Maar sneeuw kan op meer manieren de aanwezigheid van soorten verraden. Dieren die normaal moeilijk te zien zijn, laten nu hun voetsporen waarneembaar achter. Op de site Natuurlijk.nl staat een plaatje met getekende voetsporen van kleine zoogdieren als de veldmuis, en grotere soorten als het wild zwijn en de vos. Handig om mee te nemen tijdens een winterse boswandeling.
Dus zowel van achter het raam als in het bos is er met de sneeuw buiten nog genoeg te bewonderen. 

Tekst: Lysanne Snijders, De Natuurkalender
Foto’s: Baudewijn Odé (hulst) en Martin Hierck (roodborst)

Bronnen:
De Natuurkalendergids (2005), Arnold van Vliet en anderen, De Natuurkalender
Vogels in de winter (1994), Tom E. den Boer en Hans Peeters, Vogelbescherming Nederland