konikpaard

Konikpaarden steken Oostvaardersplassen over

11-JAN-2010 - Een kudde van circa 100 konikpaarden heeft over het bevroren water de oversteek gemaakt van de Oostvaardersplassen naar het Oostvaardersbos bij Almere. Nu zijn aan de Almeerse kant van natuurgebied Oostvaardersplassen naast de edelherten ook de konikpaarden van heel dichtbij te zien.

Bericht uitgegeven op maandag 11 januari 2010

 

Een kudde van circa 100 konikpaarden heeft over het bevroren water de oversteek gemaakt van de Oostvaardersplassen naar het Oostvaardersbos bij Almere. Nu zijn aan de Almeerse kant van natuurgebied Oostvaardersplassen naast de edelherten ook de konikpaarden van heel dichtbij te zien.

 

 

 

Sneeuwduinen

Vanwege de sneeuwduinen die in de nacht van zaterdag op zondag ontstonden, is het voor de dieren moeilijk te zien waar de grens ligt tussen vaste grond en bevroren water. In de Oostvaardersplassen probeerden die nacht 100 konikpaarden het spoor van de edelherten over het ijs te volgen. Maar omdat een konikpaard circa 100 kg meer weegt dan een edelhert, bleek het ijs voor de grote kudde te zwak, en zijn een aantal paarden door het ijs gezakt. Gelukkig zijn de dieren weer allemaal uit het water gekomen. Eén paard was echter zo verzwakt dat de boswachters - conform de ethische richtlijnen die voor het gebied gelden - het dier hebben afgeschoten.

 

Oostvaardersbos

Normaal blijven de dieren in de Oostvaardersplassen zelf, en maken alleen de edelherten de oversteek naar het Oostvaardersbos bij Almere. Dit gebied is op de verharde wegen toegankelijk voor het publiek. Dat betekent dat hier nu ook de konikpaarden van dichtbij te zien zijn. Boswachters van Staatsbosbeheer roepen op om de paarden met rust te laten en niet verstoren, dan is er van de dieren niets te vrezen. Men moet wel beseffen dat het wilde dieren zijn, die niet gewend zijn aan contact met mensen. In de Driehoek - het deel van de Oostvaardersplassen bij Lelystad - leven al meer dan 20 jaar paarden in het opengestelde deel. Dit heeft nooit tot problemen geleid.

 

Conditie

Het feit dat de konikpaarden naar het Oostvaardersbos zijn getrokken, heeft niets te maken met de conditie van de dieren. De paarden zijn - net als de edelherten en Heckrunderen - in een uitstekende conditie. De reden dat zij de oversteek maakten, is uitsluitend te wijten aan slecht zichtbare grenzen tussen water en land.

 

Hoe verder

Voorlopig zal Staatsbosbeheer geen actie ondernemen om de dieren weer terug te sturen naar de Oostvaardersplassen, want dit zou betekenen dat de dieren over het ijs gedreven moeten worden. En dat brengt een zeer groot risico op verwondingen met zich mee, omdat de draagkracht van het ijs vanwege de sneeuw zeer beperkt is. In het Oostvaardersbos is voor de paarden ruim voldoende dekking en voedsel aanwezig, zodat ook hier bijvoeren niet aan de orde is. Ook aan het publiek wordt dringend gevraagd om de dieren niet te voeren. Dit is zeer slecht voor de paarden. Vanwege het wilde karakter van de dieren is het ook niet zonder risico. Zodra de omstandigheden het toelaten, bekijkt Staatsbosbeheer of de paarden weer terug moeten en hoe.

 

Bron: Staatsbosbeheer

Foto: Kersti Nebelsiek, Creative Commons Attribution 2.0 License