muurhagedis zonnend

De eerste muurhagedissen!

Stichting RAVON
24-JAN-2010 - Van muurhagedissen zijn van alle maanden in het jaar waarnemingen bekend. Ze kunnen al in januari of februari worden waargenomen, maar dan wel onder zeer zachte omstandigheden. Met de lage temperaturen van de laatste weken zou je geen activiteit van hagedissen verwachten. Echter… de stralen van een winterzonnetje in Zuid Limburg – met sneeuw - kunnen toch al wel warm genoeg zijn voor de muurhagedissen: de eerste zijn gesignaleerd!

Bericht uitgegeven door RAVON op zondag 24 januari 2010

Van muurhagedissen zijn van alle maanden in het jaar waarnemingen bekend. Ze kunnen al in januari of februari worden waargenomen, maar dan wel onder zeer zachte omstandigheden. Met de lage temperaturen van de laatste weken zou je geen activiteit van hagedissen verwachten. Echter… de stralen van een winterzonnetje in Zuid Limburg - met sneeuw - kunnen toch al wel warm genoeg zijn voor de muurhagedissen: de eerste zijn gesignaleerd!

Op 14 januari jongstleden heeft een RAVON vrijwilliger de eerste muurhagedissen van 2010 waargenomen. Bij een temperatuur van 1 graad boven nul zag hij op zijn monitoringsronde in het industriegebied te Maastricht maar liefst 5 bijna volwassen dieren zitten. De hagedissen zaten op een muur op te warmen in de pas doorgebroken zon met de sneeuw nog op de voorgrond! Onderstaande foto toont de bewuste muur met rechtsonder in een spleet een muurhagedis en de sneeuw ervoor.

 

 

 

 

Tekst: Elvira Werkman, RAVON
Foto's: een RAVON vrijwilliger