Eerste bloei hazelaar, Wageningen, 7 december 2009

Bloei hazelaars en elzen vertraagd

7-FEB-2010 - Door de sneeuw- en vorstperiode van het begin van 2010 zijn de hazelaar en de els sterk vertraagd in hun bloei. Het zachte herfstweer had geleid tot de zeer vroege bloei van enkele elzen en hazelaarsbomen. Door de koude periode, die eind december en begin januari volgde, is die bloei echter weer stopgezet.
Bericht uitgegeven door Allergieradar.nl op zondag 7 februari 2010

Door de sneeuw- en vorstperiode van het begin van 2010 zijn de hazelaar en de els sterk vertraagd in hun bloei. Het zachte herfstweer had geleid tot de zeer vroege bloei van enkele elzen en hazelaarsbomen. Door de koude periode, die eind december en begin januari volgde, is die bloei echter weer stopgezet.

Als we de pollentellingen van de afgelopen10 jaar bekijken, dan zien we meestal al in de eerste helft van januari de eerste, vroege, elzenbomen in bloei komen. In de Leidse pollentellingen van dit jaar werd echter in diezelfde periode geen enkele elzenpollenkorrel waargenomen. De eerste elzen pollen werden pas vanaf 22 januari waargenomen (zie Figuur 1). Patiƫnten met een boompollen allergie, die andere jaren begin januari al klachten ervaren, hebben dus in 2010 waarschijnlijk een betere start gehad!


Figuur 1: Dagelijks gemiddelde van het aantal getelde elzen pollen over de periode 2000-2009 (groene grafiek) en de dagelijkse pollen tellingen in december 2009 en januari 2010 (balken) (Bron: LUMC).

Zoals in Figuur 1 is te zien, worden in februari-maart de meeste elzen pollen geproduceerd. Ook de hazelaar zal dan pollen produceren. Patiƫnten met een allergie voor elzen- of hazelaarpollen kunnen in die maanden weer verwachten dat ze last krijgen van deze allergie.

Volgens de bloeivoorspelmodule van De Natuurkalender worden de eerste witte elzen rond 19 februari in bloei verwacht en zal rond 8 maart de helft van alle witte elzen in Nederland in bloei staan.

Tekst: Letty de Weger, Leids Universitair Medisch Centrum en Arnold van Vliet, De Natuurkalender, Wageningen Universiteit.
Foto: Arnold van Vliet
Ook gepubliceerd op www.allergieradar.nl