marmergrondel

Marmergrondel rukt op

Stichting RAVON
21-FEB-2010 - De marmergrondel breidt zich snel uit en wordt op steeds meer plaatsen in Nederland aangetroffen, met name rond de grote rivieren. Deze vissoort komt steeds noordelijker in Nederland voor en bewoont verschillende watertypen. Onlangs is voor het eerst een marmergrondel gevangen in de Noordoostpolder.

Bericht uitgegeven door RAVON op zondag 21 februari 2010

De marmergrondel breidt zich snel uit en wordt op steeds meer plaatsen in Nederland aangetroffen, met name rond de grote rivieren. Deze vissoort komt steeds noordelijker in Nederland voor en bewoont verschillende watertypen. Onlangs is voor het eerst een marmergrondel gevangen in de Noordoostpolder.

Marmergrondels zijn kleine visjes die tot tien centimeter lang kunnen worden. De marmergrondel is een exoot die oorspronkelijk afkomstig is uit het gebied rond de Kaspische Zee en de Zwarte Zee. De soort heeft via het Main-Donaukanaal – dat in 1992 is aangelegd – het stroomgebied van de Rijn bereikt. In 2002 is de marmergrondel voor het eerst in Nederland vastgesteld. Vorige week is een marmergrondel aangetroffen in een waterinlaat in de Noordoostpolder van Flevoland. De komende jaren is een verdere kolonisatie van Flevoland en noordelijk Nederland door deze soort te verwachten.

Tekst: Arthur de Bruin, RAVON
Foto: Jelger Herder, www.digitalnature.org