Rivierdonderpad koloniseert schaalmodellen Waterloopbos

Stichting RAVON
30-APR-2014 - In het ondiepe, stromende water van de verweerde schaalmodellen in het Waterloopbos in Flevoland heeft de beschermde rivierdonderpad een prima leefgebied gevonden. Een leuke ontdekking.

Bericht uitgegeven door Stichting RAVON [land] op [publicatiedatum]

In het ondiepe, stromende water van de verweerde schaalmodellen in het Waterloopbos in Flevoland heeft de beschermde rivierdonderpad een prima leefgebied gevonden. Een leuke ontdekking.

In het Waterloopbos in Flevoland vind je de schaalmodellen van zo’n dertig grote waterwerken uit de hele wereld. De Deltawerken zijn hier ontworpen, maar ook de havens van Rotterdam, Lagos, IJmuiden, Istanbul en Bangkok. De natuur heeft langzaam weer bezit genomen van de waterloopkundige modellen in het bos.

Rivierdonderpad (foto: blikonderwater.nl)

Onlangs werd tijdens onderzoek van RAVON een bijzondere waarneming gedaan. In het ondiepe, stromende water van de verweerde schaalmodellen heeft de rivierdonderpad een prima leefgebied gevonden. De beschermde rivierdonderpad heeft een voorkeur voor stromend water met veel zuurstof en de omstandigheden in de schaalmodellen verschaffen dit type habitat. De rivierdonderpad is echter niet de enige die soort zich hier thuis voelt.

Tijdens een onderzoek van RAVON werd ook de exotische marmergrondel in de modellen aangetroffen. De marmergondel komt sinds 2002 in Nederland voor en breidt zich sterk uit. Het is niet ondenkbaar dat de rivierdonderpad zijn verworven plek binnen enkele jaren moet afstaan aan de marmergrondel of aan één van de andere exotische grondels die Nederland bevolkt hebben.

Tekst: Arthur de Bruin, RAVON & Rubel Kluit, Natuurmonumenten
Foto: blikonderwater.nl