Rivierdonderpad leadfoto

s’ Nachts vissen kijken door een raam

Stichting RAVON
31-JAN-2018 - Overdag maakt de weerspiegeling van licht het lastig om in het water te kijken. Bovendien verschuilen veel vissen zich uit het zicht van predatoren en de mens. ’s Nachts verandert dit: dan openbaren zich bijzondere vissoorten in het schijnsel van je zaklamp, zoals de rivierdonderpad. Bij het zaklampvissen is een kijkraam een handig hulpmiddel.

Zaklampvissen

Het kijkraam is een goed hulpmiddel tijdens het zaklampvissenOverdag zijn vissen moeilijk te zien: ze verstoppen zich tussen stenen, waterplanten of in dieper water. Als het donker is, komen ze uit hun schuilplaatsen tevoorschijn en zwemmen vaak naar ondiep water om voedsel te zoeken. Met behulp van een sterke zaklamp kun je ze dan uitstekend bekijken. Sommige soorten, zoals de machtige snoek, liggen gewoon op de bodem. Andere soorten, zoals de paling, zitten verscholen in holten of zijn actief op zoek naar voedsel.

Het kijkraam

Een handig hulpmiddel dat sinds kort, in combinatie met een zaklamp, wordt toegepast is het kijkraam. Het kijkraam bestaat uit een grote bak met een doorzichtige bodem van plexiglas, die op het water drijft (zie afbeelding). Hierdoor verdwijnen eventuele rimpelingen op het water en kun je de vissen als in een aquarium waarnemen, maar dan in de natuur! Wil je weten hoe je zelf een kijkraam kunt maken? Lees dan hier hoe je dit thuis kunt doen!

Tellen van donderpadden

De rivierdonderpad heeft het moeilijk in Nederland. De opkomst van exotische grondels zorgt ervoor dat ze uit hun leefgebied verdreven worden, en de verspreiding van deze beschermde soort is hierdoor flink afgenomen. Het habitat van de rivierdonderpad bestaat uit structuurrijke bodems van bijvoorbeeld stenen en veenblokken. Hierdoor is de soort lastig te vangen met het schepnet. ’s Nachts in de ondiepe oeverzone is dit prachtige visje goed te benaderen, en blijven ze vaak voor je voeten in het schijnsel van de zaklamp liggen. Het leuke van de rivierdonderpad is dat deze ook in de oevers van kanalen en grachten van oude steden zoals Leiden, Amsterdam en Utrecht voorkomt.

 

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.

Zaklampvissen rivierdonderpad. Zet voordat u het filmpje gaat bekijken het geluid op uw PC, tablet of mobiel aan. (Bron: Arthur de Bruin)

Het tellen met de zaklamp en een kijkraam leent zich uitstekend om de veranderingen in de verspreiding en aantallen van donderpadden in kaart te brengen. Dit gebeurt met name in de winter en herfst als het vroeg donker is. Lijkt het je leuk om eens te vissen met zaklamp en kijkraam, en op zoek te gaan naar de rivierdonderpad en andere vissoorten? Kom dan naar één van onze zaklampexcursies!

Data zaklampexcursies:

  • 10 maart: Rotterdam
  • 23 maart: Vinkeveen
  • 6 april: Dalfsen

Rivierdonderpad waargenomen door het kijkraam tijdens het zaklampvissen

Houd voor meer informatie over tijd en locatie de agenda op onze site in de gaten.

Tekst en foto's: Fabian Smith en Sanne Ploegaert, RAVON
Film: Arthur de Bruin, RAVON