Wolvennieuws: Wolf op vier dagen van Nederland

Zoogdiervereniging
8-MRT-2010 - Er is een wolvenroedel ten westen van Berlijn op vierhonderd kilometer van de Nederlandse grens. Zo meldt de website www.wolveninnederland.nl. En op 180 kilometer zit een sollitaire wolf. Die zou in vier dagen in Nederland kunnen zijn, al verwachten kenners dat het niet zo snel zal gaan.

Bericht uitgegeven door de Zoogdiervereniging op maandag 8 maart 2010

Er is een wolvenroedel ten westen van Berlijn op vierhonderd kilometer van de Nederlandse grens. Zo meldt de website www.wolveninnederland.nl. En op 180 kilometer van Nederland zit een sollitaire wolf in Noord-Rijn-Westfalen. In theorie kan die in vier dagen in Nederland zijn, al verwachten kenners dat het niet zo snel zal gaan.


Wolf in een Zweeds park

Wolf in Beieren
Vorige week werd bekend dat in Beieren een levende wolf is gesignaleerd. De Beierse minister van milieu bevestigt de aanwezigheid van een wolf in het Mangfallgebirge, nabij de Oostenrijkse grens. Genetisch onderzoek toont aan dat dit dier afkomstig is uit de Alpenpopulatie die op zijn beurt weer afstamt van dieren uit Italië. Het is niet het eerste exemplaar dat Duitsland via deze weg weet te bereiken. Zijn voorganger in 2006 was echter weinig fortuinlijk en werd al snel overreden.

Wolf in Noord-Rijn-Westfalen
In dezelfde week werd bekend dat een wolf uit de Duits/Poolse populatie ten oosten van Paderborn in de Duitse deelstaat Noord-Rijn-Westfalen is waargenomen. DNA-onderzoek heeft dit bevestigd. Vermoedelijk gaat het om dezelfde wolf die eerder bij Hessen zat en nu meer naar het westen is getrokken. Zo dicht bij Nederland - zo’n 180 kilometer van de Nederlandse grens - is de wolf in geen eeuw geweest.

Nederland
De wolf uit het Mangfallgebirge in Beieren zal zich niet zo snel in Nederland laten zien. Dit gebied ligt hemelsbreed op zo’n 552 kilometer van Maastricht. Elders in Duitsland op zo’n 500 kilometer van onze grens bevinden zich zeven roedels. Ten westen van Berlijn zit nog een roedel op 400 kilometer van Nederland. De wolf uit Paderborn zit op 180  kilometer van Nederland, maar is alleen. Zwervende jongvolwassen wolven leggen gemakkelijk 50 kilometer per nacht af en dat betekent dat deze wolf in theorie in vier dagen in Nederland zou kunnen zijn.

Voor meer informatie over wolven in Nederland zie: www.wolveninnederland.nl.

Tekst: www.wolveninnederland.nl   (ARK, Free Nature en Zoogdiervereniging)
Foto: Anja Oude Tijdhof