citroenvlinder klein

Toch al citroenvlinder

De Vlinderstichting
11-MRT-2010 - Vorige week berichtten we dat er nog geen citroenvlinders waren gemeld. Nu blijkt dat er toch waarnemingen zijn geweest. Ook de afgelopen week is hij weer gezien, echter gaat het nog maar om een klein aantal vlinders.

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting op donderdag 11 maart 2010

Vorige week berichtten we dat er nog geen citroenvlinders waren gemeld. Nu blijkt dat er toch waarnemingen zijn geweest. Ook de afgelopen week is hij weer gezien, echter gaat het nog maar een klein aantal vlinders.

Een deel van de meldingen betrof slechts vlinders die verstoord waren in hun overwinteringsplaats. Zodra het weer zonnig en niet te koud is zullen overwinterende vlinders echt tevoorschijn komen. Daarvoor zal de temperatuur boven de tien graden moeten stijgen en moet het helder weer zijn. Want door te zonnen, kunnen de vlinders hun lichaamstemperatuur tot de optimale 30 graden Celsius verhogen. De prachtig felgele mannetjes zijn van tientallen meters afstand te herkennen wanneer ze patrouilleren langs de bosrand. Vrouwtjes zijn minder opvallend, omdat ze veel stil zitten en minder fel (groenig wit) van kleur zijn. Citroenvlinders zijn te vinden in bosachtige streken, maar vliegen ook midden in de stad in tuinen en parken. Ideaal voor de vlinder is een open zonnig bos met sporkehout (Rhamnus frangula). Deze boom, ook wel vuilboom genoemd, is namelijk een belangrijke voedselplant voor de rups.


De citroenvlinder zont met de vleugels gesloten

Tekst en foto: Kars Veling, De Vlinderstichting