Groot hoefblad - knop
Foto: Wout van der Slikke

De kop is er uit!

FLORON
15-MRT-2010 - Nog minder dan een week te gaan tot de start van de lente, maar het wil nog niet zo vlotten met de aanloop naar dit nieuwe seizoen. Toch kunnen we met een beetje goede wil steeds meer tekenen van het naderende voorjaar ontdekken.

Bericht uitgegeven door stichting FLORON op maandag 15 maart 2010

Nog minder dan een week te gaan tot de start van de lente, maar het wil nog niet zo vlotten met de aanloop naar dit nieuwe seizoen. Toch kunnen we met een beetje goede wil steeds meer tekenen van het naderende voorjaar ontdekken.

Naast de bolgewasjes, de katjesdragers en de winterannuellen uit eerdere natuurberichten, behoren ook hoefbladen tot de voorjaarsboden. De bekendste en meest voorkomende hiervan zijn Klein hoefblad, met de stralende gele bloemen, en Groot hoefblad, met de lilapaarse bloemhoofdjes. Ze zijn te vinden op voedselrijke, vochtige grond, vooral langs de waterkant. Hoefbladen behoren, net als de Paardenbloem en het Madeliefje, tot de familie van de composieten of asterachtigen. Dit is een van de grootste plantenfamilies in ons land. Toch zijn de hoefbladen opmerkelijk te noemen, want ze zijn er elk jaar niet alleen als een van de eersten bij, maar doen dat ook op een ongebruikelijke wijze. Uit de kale grond verschijnt eerst de bloem; pas enige tijd later volgen de bladeren. Je kunt dat proces de komende weken zelf nog meemaken. Maar wees er snel bij want ook het Groot hoefblad heeft zijn kop al boven het maaiveld!

Tekst en foto: Wout van der Slikke, FLORON