bosbesuil klein

Meer dan 500 bosbesuilen

De Vlinderstichting
15-MRT-2010 - De bosbesuil is de gehele winter aanwezig. De afgelopen dagen zijn er weer tientallen gemeld, niet alleen uit het zuiden van het land, maar tot in Friesland en Groningen toe.

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting op maandag 15 maart 2010

De bosbesuil is de gehele winter aanwezig. De afgelopen dagen zijn er weer tientallen gemeld, niet alleen uit het zuiden van het land, maar tot in Friesland en Groningen toe.

De bosbesuil is een soort die vooral op de zandgronden voorkomt. De rupsen leven zeker niet alleen op bosbes, zoals de naam doet vermoeden, maar op diverse loofbomen en struiken; vanaf het derde stadium eten de rupsen ook van kruidachtige planten, waaronder zuring. De vlinder is actief van begin september tot half november en overwintert als vlinder. Na de overwintering is de soort opnieuw actief van eind januari tot eind mei. Soms vliegt de vlinder ook tijdens milde winterdagen, maar die hebben we deze winter niet zo gek veel gehad. De vlinders komen op licht af, maar vooral ook op smeer. Soms zijn ze dan met vele tientallen bij elkaar te vinden op stroopplekken. Binnenkort bezoeken ze bloeiende wilgenkatjes en in het najaar ook bloemen van klimop en overrijpe bramen. In de eerste maanden van 2010 zijn er al meer dan vijftig meldingen van deze vlinder gedaan op waarneming.nl en Telmee. In totaal zijn al meer dan 500 vlinders gemeld. De afgelopen dagen werd de vlinder regelmatig gemeld. Niet alleen vanuit het zuiden van het land, waar de soort algemeen is, maar ook van de Veluwe en zelfs helemaal uit het Noorden, in Leeuwarden en Groningen.

Tekst en foto: Kars Veling, De Vlinderstichting