Vlinders willen wilg

De Vlinderstichting
7-APR-2010 - De eerste duizend meldingen van vlinders uit 2010 zijn binnen, maar er zijn ook nog steeds mensen die dit jaar nog droog staan. Waar moet je zijn om je eerste vlinders te ontdekken?

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting op woensdag 7 april 2010

De eerste duizend meldingen van vlinders uit 2010 zijn binnen, maar er zijn ook nog steeds mensen die dit jaar nog droog staan. Waar moet je zijn om je eerste vlinders te ontdekken?

Gehakkelde aurelia op winterheide (Foto: Kars Veling)In de eerste plaats moeten we wachten op warme en zonnige dagen. Een temperatuur van ongeveer 12 graden is wel nodig, samen met flink wat zon. Zonder extra zonnewarmte kunnen de vlinders niet op hun gewenste lichaamstemperatuur van 30 graden komen en zijn ze dus niet te zien. Maar als het een lekkere zonnige lentedag is, waar moet je dan heen om vlinders te zien? Eigenlijk kun je de soorten die vroeg in het voorjaar vliegen overal in het land wel aantreffen, als er maar gevarieerde en beschutte plekken zijn. Midden in open akkerland of op uitgestrekte heidevelden zonder bomen en struiken kun je het wel vergeten. Maar in stad en dorp is de trefkans op vlinders juist heel behoorlijk. De vlinders die nu uit hun winterslaap komen, zijn flink vermagerd en hebben behoefte aan voedsel. Zij halen dat uit bloeiende planten en die moet je dus vinden om vlinders te zien te krijgen. In het stedelijke gebied zijn in sommige tuinen al wel bloeiende planten aanwezig. De winterheide is een goede kandidaat; vooral de kleine vos en de atalanta (hoewel deze nog niet zoveel gezien worden na de afgelopen winter) worden daar regelmatig op aangetroffen.

Gehakkelde arelia op wilgenkatjes (Foto: Kars Veling)Ook bolgewassen zoals krokussen trekken wel eens vlinders. Maar als er alternatieven zijn zal je ze daar niet veel op vinden. Op braakliggende plekken of wat verstoorde wegbermen bloeit vaak het klein hoefblad. Dit is bijna altijd de eerste bloeier in het voorjaar en ook hierop kun je dus vlinders voedsel zien zoeken. Maar de echt goede vlinderlokkers in het voorjaar zijn wilgen. De prachtig gele mannelijke katjes bezitten een grote aantrekkingskracht. Bovendien zijn in de afgelopen dagen veel van de vlinderwaarnemingen gedaan op of bij een wilg. Mooie bloeiende wilgen op min of meer beschutte plaatsen zijn favoriet. Niet alleen vlinders weten de wilg te vinden. Het zoemt daar ook enorm van alle bijen die hun nectar en stuifmeel verzamelen en ook hommels kom je er volop tegen. Gehakkelde aurelia en dagpauwoog zijn gek op de wilg en ook de prachtig felgele citroenvlinder kun je aantreffen. Mocht het de komende dagen eens mooi weer zijn, ga dan zeker even langs bij die prachtige wilg bij u in de buurt.

Tekst en foto´s: Kars Veling, De Vlinderstichting