Een Delftse kademuur met Muurvaren, Mannetjesvaren en Tongvaren

Varens varen wel in Delft

FLORON
26-MRT-2010 - Regelmatig verschijnen er berichten over kwalijke incidenten waarbij waardevolle muurflora tijdens sloop- of restauratiewerk te gronde gaat. Toch gaat het nog niet zo slecht met de planten van dit leefgebied waar varens de boventoon voeren. Tenminste niet in Delft, zo blijkt uit onderzoek.

Bericht uitgegeven door FLORON op vrijdag 26 maart 2010

Regelmatig verschijnen er berichten over kwalijke incidenten waarbij waardevolle muurflora tijdens sloop- of restauratiewerk te gronde gaat. Toch gaat het nog niet zo slecht met de planten van dit leefgebied waar varens de boventoon voeren. Tenminste niet in Delft, zo blijkt uit onderzoek.

Het lijkt een hele opgave, en dat is het ook, maar Raymond van der Ham klaarde het in zijn eentje. Hij onderzocht afgelopen jaar Delft op het voorkomen van allerhande muurplanten. Raymond kent de flora van Delft inmiddels op zijn duimpje. Ook eerdere inventarisaties voerde hij daar uit, alleen of samen met andere leden van de KNNV en FLORON. Door die herhaling van onderzoek is een goede vergelijking met eerdere jaren te maken.

Een Delftse kademuur met Muurvaren, Mannetjesvaren en Tongvaren. Foto: Raymond van der HamDe gegevens van 2009 zijn vastgelegd in een rapportage die door de KNNV afdeling Delft wordt uitgebracht. Daaruit blijkt dat veel soorten muurvarens in Delft aanzienlijk in aantal zijn toegenomen. Vooral Muurvaren, Mannetjesvaren en Tongvaren doen het goed, maar ook Steenbreekvaren en Eikvaren zijn spectaculair toegenomen.

Opmerkelijk is ook dat het aantal varensoorten in Delft gestaag toeneemt. Werden bij de eerste ronde in 1989 nog maar 5 soorten muurvarens aangetroffen, inmiddels is dat aantal opgelopen tot maar liefst 15. Van drie hiervan was de aanwezigheid tijdens de vorige ronde in 2004 nog niet uit deze stad bekend: Schubvaren, Smalle ijzervaren en Zachte naaldvaren.

Helaas is het ook in Delft niet alleen maar vooruitgang op het gebied van de muurflora. Recent vedwenen, bij de sloop van een muurtje, populaties van diverse beschermde varensoorten als Zwartsteel en Tongvaren. De enige Delfste groeiplaats van de zeldzame Lintvaren was in 2008 al verdwenen als gevolg van een renovatie.

Tekst: Wout van der Slikke, FLORON
Foto: Raymond van der Ham