logo zoogdiervereniging

Eerste landelijke Zoogdierdag over stadse dieren

Zoogdiervereniging
12-APR-2010 - Veel zoogdieren wonen in, of bezoeken de stad: vleermuizen in de spouwmuur, egels in de tuin, eekhoorns in de boom, steenmarters onder de motorkap, muizen in de schuur. Natuur op je deurmat kan een verrijking zijn maar ook tot overlast en lastige procedures leiden. Het hoort echter allemaal bij de stad als biotoop: het centrale thema van de eerste landelijke zoogdierdag op 17 april te Nijmegen.

Bericht uitgegeven door de Zoogdiervereniging op maandag 12 april 2010

Veel zoogdieren wonen in, of bezoeken de stad: vleermuizen in de spouwmuur, egels in de tuin, eekhoorns in de boom, steenmarters onder de motorkap, muizen in de schuur. Natuur op je deurmat kan een verrijking zijn maar ook tot overlast en lastige procedures leiden Het hoort echter allemaal bij de stad als biotoop: het centrale thema van de eerste landelijke zoogdierdag op 17 april te Nijmegen.

Voor het eerst organiseert de Zoogdiervereniging een landelijke zoogdierdag. Een dag lang staan de zoogdieren en het zoogdieronderzoek centraal. Het centrale thema van deze dag is: ‘Zoogdieren in de stad’. De dag wordt gehouden op 17 april op de campus van de Radboud Universiteit te Nijmegen.

Foto: Rob Koelman

In elke stad in Nederland wordt samengeleefd met zoogdieren (egels, steenmarters, vleermuizen, ratten, etcetera). Hoe vergaat het deze zoogdieren in de stad? Is hun aanwezigheid in kaart te brengen? En hoe kun je een stad zoogdiervriendelijk inrichten, niet alleen bij stedelijke vernieuwing, maar ook bij stadsuitbreidingen?

Steden bieden een grote diversiteit aan biotopen en zijn daarmee voor sommige soorten zoogdieren zelfs onmisbaar. Zo kunnen tuinen ware toevluchtsoorden zijn voor de egels waar het niet goed mee gaat, zo bleek uit onderzoek van de Zoogdiervereniging.

Foto: Remko van Rosmalen

Beschermde zoogdieren kunnen projectontwikkelaars echter slapeloze nachten bezorgen, uit angst voor vertragingen bij sloop- en nieuwbouwprojecten. Het is daarom goed om te weten hoe stedelijke zoogdieren in beeld te brengen zijn. Hoe gebruiken bijvoorbeeld verschillende vleermuissoorten steden als leefgebied? En hoe kan de stad vleermuisvriendelijk worden ingericht? Het motto daarbij is dat een stad die goed is voor vleermuizen, ook goed is voor mensen. Hoe die mensen tegen de natuur in de stad aankijken is trouwens ook van groot belang, bijvoorbeeld voor het draagvlak van beschermingsmaatregelen.

Foto: Wesley Overman

Sommige zoogdieren veroorzaken ook overlast, bijvoorbeeld steenmarters die schade aan auto’s kunnen veroorzaken, of muizen en ratten die stankoverlast geven of voorraden aanvreten. Ook hiervoor zal aandacht zijn op deze eerste Zoogdierdag.

Opgave, route en programma
Kijk op de site van de Zoogdiervereniging voor programma, route en opgave.

Tekst: Zoogdiervereniging
Foto's: Rob Koelman (meervleermuis), Remko van Rosmalen (egel), Wesley Overman (huismuis)