knoflookpad

Volop knoflook in het water

Stichting RAVON
18-APR-2010 - Ondanks de koude dagen en nachten van de afgelopen week gaan de knoflookpadden in het water gewoon door. Vanuit Overijssel en Limburg ontving RAVON meldingen van overdag roepende knoflookpadden. In Noord-Brabant zijn de eerste larven al gesignaleerd. De voortplanting is volop in gang.

Bericht uitgegeven door Stichting RAVON op zondag 18 april 2010

Ondanks de koude dagen en nachten van de afgelopen week gaan de knoflookpadden in het water gewoon door. Vanuit Overijssel en Limburg ontving RAVON meldingen van overdag roepende knoflookpadden. In Noord-Brabant zijn de eerste larven al gesignaleerd. De voortplanting is volop in gang.

De eerste actieve knoflookpad is dit jaar gezien op 21 maart. Het was een bijzondere waarneming van een knoflookpadvrouwtje dat door maar liefst twee bruine kikkermannen werd omarmd. De eerste knoflookpadden worden doorgaans in de tweede helft van maart in het water waargenomen met een piek in de voortplanting in de tweede helft van april.

Foto: Jelger Herder

Meest bedreigd
De knoflookpad dankt zijn naam aan de lichte geur van knoflook die de dieren bij verstoring kunnen afgeven. Deze pad is één van de meest bedreigde amfibieën in Nederland en is strikt beschermd. Hij komt slechts op een gering aantal locaties voor, waar hij ook nog eens sterk achteruit gaat. Zijn leefgebied bestaat uit rivierduinen en kleinschalig agrarisch landschap met bos in de nabijheid. Het voortplantingswater bestaat vaak uit poelen met een weelderige onderwater- en oevervegetatie.

Tekst: Elvira Werkman, RAVON
Foto: Jelger Herder, www.digitalnature.org