De tauvlinder vliegt weer

De Vlinderstichting
10-MEI-2010 - Mensen die nu denken een grote parelmoervlinder te zien, zien zeer waarschijnlijk de tauvlinder. Deze vlinder is een typische soort van beukenbossen. De mannetjes van deze nachtvlinder zijn groot en oranje en vliegen overdag kilometers door de bossen.

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting op [publicatiedatum]

Mensen die nu denken een grote parelmoervlinder te zien, zien zeer waarschijnlijk de tauvlinder. Deze vlinder is een typische soort van beukenbossen. De mannetjes van deze nachtvlinder zijn groot en oranje en vliegen overdag kilometers door de bossen.

Foto: Saxifraga/Frits BinkZeer regelmatig komen in mei bij De Vlinderstichting mailtjes en telefoontjes binnen van mensen die enthousiast vertellen over een grote parelmoervlinder die ze hebben zien vliegen door de beukenbossen. Helaas ging de vlinder niet zitten zodat ze niet weten om welke parelmoervlinder het ging. Hij was erg fors, dus was het vast een grote parelmoervlinder of keizersmantel. Deze zeldzame vlinders vliegen echter pas in de zomer, dus staat men voor een raadsel. Het gaat hier vast en zeker om de tauvlinder, een nachtvlinder die overdag actief is. De mannetjes vliegen kilometers op een dag, meestal op zo’n meter of twee hoogte en gaan zelden zitten. De prachtige oranje kleur valt sterk op. De zwarte ogen op de vleugels zie je bij die vliegende vlinders eigenlijk niet, waardoor de verwarring met parelmoervlinders wordt verklaard. Het is een zeldzame soort die vooral voorkomt op de Veluwe, waar hij lokaal soms vrij gewoon kan zijn. Hij wordt ook wel waargenomen in Zuid-Limburg en in het Rijk van Nijmegen. Inmiddels zijn er al tientallen gemeld via telmee en waarneming.nl, maar ook de komende weken is de soort nog te zien.

Tekst: Kars Veling, De Vlinderstichting
Foto: Saxifraga, Frits Bink