zilvervlek vierkant

Kleurrijke plaatjes parelmoervlinders

De Vlinderstichting
4-FEB-2013 - De groep parelmoervlinders is met een aantal soorten in ons land vertegenwoordigd, maar geen enkele is talrijk. In grijze februaridagen is een beetje kleur hartelijk welkom. Daarom hier, gewoon om te genieten en verlangen, een aantal warme foto’s van parelmoervlinders.

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting [land] op [publicatiedatum]

De groep parelmoervlinders is met een aantal soorten in ons land vertegenwoordigd, maar geen enkele is talrijk. In grijze februaridagen is een beetje kleur hartelijk welkom. Daarom hier, gewoon om te genieten en verlangen, een aantal warme foto’s van parelmoervlinders.

De keizersmantel (Argynnis paphia) is officieel verdwenen uit ons land, maar de laatste jaren zijn er steeds meer aanwijzingen dat hij zich wel degelijk voortplant. Hopelijk vinden we in 2013 de rupsen en bewijzen we zo succesvolle voortplanting.

Keizersmantel, mannetje (foto: Kars Veling)

De veldparelmoervlinder (Melitaea cinxia) is aanwezig op de Bemelerberg in Zuid-Limburg. De soort had, na twee jaren waarin hij erg goed vloog, vorig jaar een wat minder goed jaar. Wat doet de vlinder komend jaar?

Veldparelmoervlinder (foto: Kars Veling)

Er zijn er incidenteel wel gezien in ons land, maar voor de zilvervlek (Boloria euphrosyne) moet je de grens over, zoals naar de Eifel of Ardennen. Je moet hem zoeken op open plekken in vochtige loofbossen, in beekdalen bijvoorbeeld.

Zilvervlek (foto: Kars Veling)

Tekst en foto’s: Kars Veling, De Vlinderstichting