Bloei vossenstaart gras detail

Grassen beginnen te bloeien

De Natuurkalender
7-MEI-2010 - Het graspollenseizoen begint op gang te komen. In Limburg begon het pollenseizoen op 29 april en van daaruit komen de grassen langzamerhand in heel Nederland in bloei tot ze 29 mei in heel Nederland in bloei staan. Dit is de verwachting van de Pollenplanner op Allergieradar.nl.

Bericht uitgegeven door De Natuurkalender op [publicatiedatum]

Het graspollenseizoen begint op gang te komen. In Limburg begon het pollenseizoen op 29 april en van daaruit komen de grassen langzamerhand in heel Nederland in bloei tot ze 29 mei in heel Nederland in bloei staan. Dit is de verwachting van de Pollenplanner op Allergieradar.nl.

Grote vossenstaart in bloei (Foto: Arnold van Vliet)Op de Pollenplanner is goed te zien hoe de ‘graspollenwolk’ zich vanuit Limburg, waar het graspollenseizoen volgens de Pollenplanner al op 29 april begon, steeds westelijker en noordelijker over Nederland uitbreid. Op 14 mei is ongeveer in de helft van Nederland het graspollenseizoen aangebroken. 29 mei is dit in heel Nederland.

Op de website van De Natuurkalender is naderhand te zien hoeveel pollen daadwerkelijk in de lucht zijn geweest. Elke week wordt het aantal pollen dat per dag geteld is door het Leids Universitair Medisch Centrum en het Elkerliek ziekenhuis, hier weergegeven (zie ook de grafiek hieronder).

Graspollenconcentraties in Nederland in 2010 (Bron: www.natuurkalender.nl)
Het hoofdseizoen van de grassen begint volgens de Pollenplanner 1 juni in west Nederland en verspreid zich vervolgens vanuit hier en Limburg verder over Nederland. In het uiterste noorden van Nederland start het hoofdseizoen pas op 25 juni, terwijl vanaf 30 juni het hoofdseizoen vanuit het westen en Limburg alweer voorbij is. 21 juli is in heel Nederland naar verwachting het hoofdseizoen voorbij en 28 augustus is het graspollenseizoen voor dit jaar volgens de huidige verwachting weer achter de rug.

Tekst: Wichertje Bron, De Natuurkalender