Foto paddentrek

Paddenpaartje overleeft ruim drie weken in put

Stichting RAVON
16-MEI-2010 - De afgelopen week kwam bij ons de opmerkelijke melding binnen van een paddenpaartje dat 25 dagen gevangen heeft gezeten in een straatput en dit wonderwel heeft overleefd.

Bericht uitgegeven door Stichting RAVON op zondag 16 mei 2010

De afgelopen week kwam bij ons de opmerkelijke melding binnen van een paddenpaartje dat 25 dagen gevangen heeft gezeten in een straatput en dit wonderwel heeft overleefd.

Tijdens een controle van straatputten haalde een vrijwilligster een paddenpaartje levend en wel uit een put. Deze put had zij drieënhalve week eerder ook gecontroleerd en toen datzelfde paartje gezien. Ze meldt: ‘Ik hoorde de vorige keer het karakteristieke geknor van een paddenman die zijn vrouwtje verdedigt, maar ik kon ze niet pakken. Ze zaten te diep. Nu stond deze put tot de rand vol regenwater en zie daar: levend en wel. Het mannetje trapte nog steeds van zich af. Stel je voor, 25 dagen en al die tijd zit die man op je rug!’

Bruine kikker gevangen in straatput (Foto: Florian Reurink)Vele slachtoffers
Jaarlijks belanden diverse soorten amfibieën in straatkolken. Deze dieren komen er vaak niet meer uit en sterven door voedselgebrek en verdrinking. Op diverse locaties worden straatputten door vrijwilligers gecontroleerd op amfibieën. Daaruit blijkt dat het aantal slachtoffers per locatie uiteenloopt van enkele tientallen tot zelfs honderdtallen. RAVON gaat dit probleem de komende tijd nader onderzoeken.

Tekst: Elvira Werkman, RAVON
Foto's: Florian Reurink en Jelger Herder, www.digitalnature.org